NIS traži garanciju za plaćanje mazuta

Izvor: Politika, 01.Feb.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS traži garanciju za plaćanje mazuta

Toplanama stiže novih 2.500 tona tog goriva iz robnih rezervi

Ministri energetike i trgovine nemaju ništa protiv da se nestašica mazuta najugroženijim toplanama u Srbiji „premosti” isporukama novih količina tog energenta iz robnih rezervi, potvrdio je Milan Budimir, zadužen za odnose s javnošću u Ministarstvu energetike.

Isporuka mazuta iz robnih rezervi počeće odmah pošto se dobije saglasnost vlade, ali uz obavezu da preuzete količine moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se vrate, kaže Budimir.

Milovan Lečić, predsednik Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, potvrdio nam je da je reč o 2.500 tona goriva, uz napomenu da su morali da zatraže i pomoć vlade, budući da Naftna industrija Srbije ni posle desetak dana nije odgovorila na predlog toplana u kome se traže isporuke novih količina mazuta, uz avansno plaćanje, a da im se tekuća potraživanja zamrznu i dugovi naplate do naredne grejne sezone.

Lečić je i zbog toga juče zatražio hitno izjašnjavanje NIS-a, jer im je veoma važno da znaju da li i u kom roku mogu da očekuju nove količine mazuta, priznajući da ne mogu da isplate dugove za isporučeni energent, jer ne uspevaju da naplate potraživanja od građana.

Upitan za koliko dana će toplane moći da se „pokriju” tom količinom mazuta, Lečić kaže da to zavisi od potrošnje, ali svakako ne predugo, jer je najavljen novi ledeni talas već narednih dana.

U NIS-u potvrđuju da su čak i u nastalim okolnostima spremni, uz posredovanje države, odnosno Ministarstva energetike, da nastave pregovore s toplanama, dodajući da je primarni interes NIS-a garancija da će isporučeni mazut biti plaćen.

Izlazeći u susret toplanama, NIS je obećao i specijalne uslove, posebne cene i odloženo plaćanje robe na 60 dana. Osim toga, s resornim ministarstvom je dogovoreno da će cena mazuta biti ista za sve toplane, iako se ona formira svakih sedam dana, na osnovu kretanja cene nafte na svetskoj berzi.

NIS je spreman da ispuni sve zahteve svake toplane, ali samo pod jednim uslovom – da plate robu. Cena mazuta koji NIS isporučuje toplanama znatno je niža u odnosu na prethodnu godinu, bez obzira na inflaciju. Mazut je trenutno jevtiniji čak i od prirodnog gasa. On je istog kvaliteta kao i gorivo iz okruženja i ispunjava sve propisane standarde za tu vrstu derivata.

Najteža situacija je u toplanama u Novom Pazaru, Zaječaru, Majdanpeku, Trsteniku i Priboju.

Toplana u Zaječaru, kako je potvrdio Nebojša Božinović, izvršni direktor „Moravija Zaječar”, dodatno će se narednih dana zadužiti kako bi obezbedila nove količine mazuta kojima bi trebalo da se pokriju potrebe do kraja grejne sezone.

I u Priboju gde imaju zalihe mazuta za dan-dva, očekuju da će narednih dana stići dovoljne količine tog energenta za grejanje do 15. marta.

Iako su dugovi za neplaćeno grejanje u Gornjem Milanovcu narasli na oko 8,5 miliona dinara, a ima i onih koji račune ne plaćaju šest godina, tehničkih mogućnosti za njihovo isključenje s mreže nema, kaže Milosav Petrović, direktor Javnog komunalnog preduzeća.

Od 1.100 domaćinstava svako drugo neredovno plaća, a protiv 300 je već podneta tužba.

Istovremeno dok ministri, umesto predsednika opština u čijoj su nadležnosti toplane, rešavaju problem nabavke mazuta, lokalne samouprave nastavljaju da podižu cenu grejanja. Tako je daljinsko grejanje u Kragujevcu od juče skuplje za osam odsto. Grejanje će za domaćinstva po kvadratu koštati 54,81 dinara sa PDV-om. Kao razlog za poskupljenje navodi se činjenica da su u proteklih godinu dana skočile cene mazuta za 38, a uglja za 8,4 odsto.

Lečić podseća da je u 14 toplana grejanje već poskupelo za osam odsto, dok šest još čeka zeleno svetlo za korekciju. „Srbijagas” će uprkos dugovima za isporučeni energent, od oko četiri milijarde dinara, nastaviti da isporučuje gas toplanama, s tim što će, kako se saznaje, dužnicima biti blokiran račun.

J. Petrović

[objavljeno: 02/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.