NIS preti poveriocima

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS preti poveriocima

Firme koje su obavile neki posao ili uslugu za NIS traže sastanak s menadžerskim vrhom te kompanije. – Ugovor koji je potpisan pre početka izvođenja radova između poverilaca i NIS-a mora da se poštuje po svim tačkama, kažu advokati

Poverioci – dobavljači kojima je Naftna industrija Srbije poslala ovih dana cirkularno pismo uz obaveštenje da će im dugovi biti namireni ukoliko pristanu na popust od 15 odsto na ukupan iznos potraživanja, spremni su da s vrhom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << te kompanije odmah počnu pregovore kako bi se problem nenaplaćenih potraživanja što pre prevazišao.

Izvor „Politike”, koji je dobio ovo cirkularno pismo, a čija se vrednost obavljenog posla za NIS procenjuje na više od 30 miliona dinara, kaže da će poverioci zatražiti od menadžmenta kompanije da im objasne šta su razlozi za svojevrsnu ucenu – ili popust od 15 odsto za obavljeni posao, ili naplate potraživanja neće biti! „Politici” se juče javilo nekoliko desetina firmi koje su sa NIS-om potpisale ugovor o obavljanju određenih poslova ili usluga i koje su dobile sličan „cirkularni” ultimatum.

Ukoliko ruski deo menadžmenta, s kojim će poverioci insistirati da se sastanu, objasni da je razlog zbog kojeg se traži saglasnost za popust od 15 odsto to što je NIS u ovom času u ozbiljnim finansijskim problemima, te da zato ne može da plati ceo iznos, već samo 85 odsto – druga strana će to razumeti. Ali, zahtevaju da im kažu u čemu je problem, s obzirom na to da su firme koje je NIS angažovao obavile svoj deo posla.

Ukoliko, dakle, u ovom času NIS ima finansijske probleme, poverioci će od istog tog menadžmenta zahtevati da se potpišu novi dugoročni ugovori kojima će se garantovati novi poslovi, plaćeni po tržišnim cenama. Međutim, ako do takvog dogovora ne dođe, ili menadžment i dalje na razgovore s poveriocima bude slao zaposlene po direkcijama koji bez svojih gazda ne mogu ništa da urade, ceo slučaj će završiti na sudu, kategoričan je jedan od oštećenih poverilaca koji je iz razumljivih razloga tražio anonimnost.

On ističe da su priče o tome da menadžment kompanije nije bio upoznat s postojanjem i sadržajem cirkularnih pisama samo pokušaj da se odgovornost prebaci na niži nivo – odnosno razne direkcije, ali ne i direktore.

Oštećeni takođe odbacuju i bilo kakve insinuacije da je bilo „naduvavanja” računa, jer se cena posla utvrđuje kada se on zaključuje. A svi ovi ugovori potpisani su i od strane NIS-a i u svima postoji iznos za urađeni posao. Dakle, niko nije dostavio naknadno nove fakture, već se samo traži ono što je unapred dogovoreno.

U firmi koja se bavi proizvodnjom mernih sprava kažu da im je NIS „nudio” da se odreknu zateznih kamata, ali da ni pošto su se saglasili s tim, nisu dobili odgovor od nadležnih kada će im osnovni dug biti isplaćen. A na naplatu čekaju duže od dva i po meseca. Budući da se radi o maloj firmi čiji dug u ovom času iznosi oko 550.000 dinara, NIS-u je ponuđeno da se taj dug „prebije” tako što će „oštećeni” dobiti jednu cisternu goriva. Ni na to, tvrdi ovaj vlasnik firme, nisu pristali, a onda su poslali novo cirkularno pismo u kojem postavljaju druge uslove – da će prioritet plaćanja imati oni dobavljači koji budu dali veći popust! Šta to znači, pita naš izvor.

Svi ovi poverioci napominju da su posao dobili na tenderu, da su uložili svoj novac za nabavku materijala, ugradnju opreme, angažman radnika, inženjera i da su ugovor i faktura pravljeni kada su svi ti troškovi sabrani. Menadžment NIS-a može da potvrdi da su i ti fakturisani iznosi ispod tržišne cene na šta su poverioci svesno pristali budući da im je stalo da budu i dalje partneri ove naftne kompanije.

Poverioci, kako kažu za „Politiku”, ne isključuju ni mogućnost da novi vlasnik NIS-a želi na ovaj način privoli dugogodišnje partnere da ubuduće rade kako većinski vlasnik kaže, a ukoliko na to ne pristanu da se saradnja prekida.

Advokat Predrag Filijovićkaže da ukoliko je Naftna industrija Srbija ili bilo koje drugo pravno lice angažovalo dobavljače – poverioce i sa njima potpisalo ugovor za izvršenje neophodnih radova, pružanje usluga i isporučenje robe, taj ugovor predstavlja zakon za obe strane i on se mora poštovati i realizovati.

„Sve ono što su dve strane potpisale, a predviđeno je ugovorom, mora da se ispoštuje kada je reč o osnovnom dugu, kamatama i rokovima za završetak posla. Ukoliko bilo koja od dve strane prekorači ili ne ispuni svoj deo obaveza može biti tužena”, kaže Filijović.

„Postoji mogućnost i da se dve strane sporazumno dogovore da ukoliko sada poverilac pristane na popust od 15 odsto od ukupne cene, da se NIS obaveže da će ubuduće baš ta firma biti angažovana za nove poslove”, kaže on.

Irena Morača, jedna od potpisnika ovog cirkularnog pisma, iz Direkcije za komercijalne poslove Rafinerije Pančevo, juče za „Politiku” nije mogla da kaže ko je inicijator ovog pisma i njegovog sadržaja, dodajući da je iznenađena onim što piše u novinama.

Kako se u Rafineriji Pančevo nezvanično saznaje, menadžment NIS-a morao je da zna za ovo pismo. U Rafineriji se, takođe, čuje da su oko potpisivanja takvog cirkularnog pisma postojali izvesni pritisci iz vrha kompanije i da su potpisnici pisma plašeći se za svoj posao, poslali poveriocima ovaj zahtev.

U pres službi NIS-a „Politici” su i juče odgovorili da ovim povodom niko iz te kompanije ne može ništa da komentariše.

Jasna Petrović

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.