Izvor: Danas, 16.Okt.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS predstavio prednosti CNG-a

Beograd - Na ovogodišnjem 11. Međunarodnom sajmu energetike i 12. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine, Naftna industrija Srbije predstavlja svoja dostignuća u proizvodnji i prodaji komprimovanog prirodnog gasa, kao i prednosti korišćenja tog energenta.

Ekološke i ekonomske benefite komprimovanog prirodnog gasa juče je stručnoj javnosti, poslovnim partnerima i medijima na Beogradskom sajmu predstavio Igor Korać, zamenik direktora Bloka energetika u NIS-u.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />- Komprimovani prirodni gas se koristi kao alternativno gorivo za sve vrste vozila, ali i kao važan energent u industriji. Smatra se gorivom budućnosti, kako zbog svojih ekoloških osobina i odličnih performansi koje pruža vozilima, tako i zbog ekonomske isplativosti - istakao je Korać.

Ivan Blažek, produkt menadžer Iveka, upoznao je prisutne sa iskustvima te kompanije u upotrebi tog energenta.

- Ovaj energent ima najveću kalorijsku vrednost od svih goriva na tržištu, tako da omogućava bolje performanse vozila. Kako u pogledu ekonomičnijeg korišćenja, tako i u smislu zaštite okoline, emisije štetnih gasova i buke. Važno je napomenuti i mnogo manju emisiju CO2 u poređenju sa drugim pogonskim gorivima - naglasio je Blažek.

NIS je prva velika mreža benzinskih stanica u zemlji koja je u svoju ponudu uvrstila komprimovani prirodni gas, a u planu je da do 2020. godine maloprodaja tog energenta počne na 20 benzinskih stanica NIS-a. Komprimovani prirodni gas se već proizvodi u postrojenju NIS-a na naftno-gasnom polju Palić, gde se i prodaje kroz sistem veleprodaje, za korišćenje u industriji.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.