NIS potražuje 30 milijardi dinara

Izvor: B92, Tanjug, 03.Jul.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS potražuje 30 milijardi dinara

Beograd -- Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko kaže da ukupna potraživanja te kompanije iznose oko 30 milijardi dinara.

Dug javnih preduzeća prema NIS-u iznosi oko 20 milijardi dinara, kaže on i dodaje da su tekuća potraživanja za ovu godinu smanjena na nešto više od milijardu dinara ali da očekuje da će potraživanja biti izmirena u toku avgusta.

Prvo tromesečje ove godine NIS je završio sa gubicima od 11 milijardi dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uglavnom zbog rezultata poslovanja u januaru i februaru. Glavni razlozi su devalvacija dinara u odnosu na dolar, velika dugovanja državnih kompanija i pad prodaje naftnih derivata od sedam odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Kravčenko je rekao da je ukupan dug NIS smanjen, ali nije želeo da precizira koliko on iznosi, i istakao da je taj dug 'doveden u red'. Generalni direktor NIS rekao je da se, u okviru kompanije, vodi konstruktivan dijalog o spornom pitanju preraspodele dobiti kompanije iz prethodnih godina i dodao da postoji šansa da se taj problem reši u narednih mesec dana.

Direktor NIS-a je rekao da će menadžment kompanije pomoći novom revizoru koji bude izabran da drugi put preispita poslovanje kompanije u 2008. godini i dodao da je od ministra energetike Petra Škundrića dobio pismo u kome se ističe da će taj posao biti završen do 30. septembra.

Kravčenko je naglasio da bi do kraja jula trebalo da bude formirana nova formula za izračunavanje cene naftnih derivata i dodao da se menadžment NIS-a zalaže da prelazak na tržišno formiranje cena bude postepen.

On je precizirao da će se pri tom uzeti u obzir cene ostalih proizvođača u regionu kako bi ta kompanija bila konkurentna, ali da će tržišno formiranje cena goriva ipak biti postepeno. "Cena goriva se formira tako što se uračuna porez i cena proizvodnje. Mi za porez ne odgovaramo ali ćemo se za cenu koštanja potruditi da ona bude formirana trzišno", naveo je Kravčenko.

Rad na modernizaciji rafirmerije Pančevo otpočeće u četvrtom kvatalu ove godine, rekao je Kravčenko i naglasio da je NIS spreman i za potpisivanje ugovora do kraja godine o isporuci goriva Petrohemiiji. On je podsetio da je NIS dao svoju ponudu za to i izrazio očekivanje da će vlada usvojiti zajednički program koji je izrađen za oživljavanje Petrohemije.

Govoreći o programu povećanja efikasnosti NIS-a, on je rekao da taj program predviđa povećanje proizvodnje goriva sa visokom maržom, kao što je evrodizel i bezolovni benzin, i optimizaciju rada rafinerija.

"Kompanija je u stanju da u potpunosti obezbedi sopstvene potrebe kada je reč o evrodizelu, a planirano je da njegova proizvodnja bude povećana do 30 hiljada tona mesečno", rekao je Kravčenko i naglasio da NIS do kraja godine planira povećanje proizvodnje bezolovnih benzina od 80 odsto od ukupnog obima proizvodnje motornih benzina.

Od 12.000 radnika 5.000 rukovodilaca

U Naftnoj industriji Srbije (NIS) na dva radnika dolazi jedan i po rukovodilac, odnosno 45 odsto zaposlenih su radnici u administraciji i upravljački kadar, rekao je Kiril Kravčenko.

On je precizirao da su od 12 hiljada zaposlenih u NIS-u njih oko pet hiljada rukovodioci i stručnjaci, ali da će u cilju povećanja efikasnosti kompanije jednom delu radnika biti ponuđena prekvalifikacija ili dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz otpremnine.

Zaposleni u NIS-u koji se odluče za socijalni program dobiće otpremninu od 750 evra po godini radnog staža, plus četiri prosečne mesečne zarade u NIS-u za mesec koji je prethodio mesecu kada je otpremnina isplaćena. Otpremnine u većini preduzeća u Srbiji iznose 250 evra po godini radnog staža, a u NIS-u imaju mogućnosti da isplate otpremnine za oko dve hiljade radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.