NIS lider tržišta, akcije na istorijskom maksimumu

Izvor: Politika, 15.Maj.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS lider tržišta, akcije na istorijskom maksimumu

Proteklu nedelju na Beogradskoj berzi obeležila je dominacija akcija Naftne industrije Srbije (NIS), dok su ostale hartije beležile neveliku likvidnost u senci ove najveće kompanije sa tržišta. Ukupan promet u trgovanju i dalje je bio skroman i iznosio je 3,3 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Beleks 15, dobio na vrednosti 1,1 odsto. Ova korpa najlikvidnijih akcija ponovo je preskočila nivo od 750 poena, a od početka godine beleži pozitivan prinos od 15,6 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Akcije – Ubedljivo najprometnija hartija protekle sedmice bio je NIS koji je na kraju nedelje stigao do novog istorijskog maksimuma, u očekivanju zvanične objave poslovnih rezultata za prvo tromesečje tekuće godine. NIS je tokom nedelje dobio na vrednosti 13,7 odsto, u velikoj meri zahvaljujući poslednjem trgovačkom danu kada je pokupljena gotovo celokupna ponuda ovih hartija na tržištu. Akcije ove naftne kompanije dostigle su i najvišu cenu ikada od 592 dinara, a u pojedinim momentima nije bilo ponude ovih hartija kojima i dalje raspolaže i nekoliko miliona građana. Značajan skok od 2,5 odsto ostvarile su akcije Aerodroma „Nikola Tesla” (AERO) koje su nedelju okončale na nivou od 526 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je 30,5 miliona dinara, a slično kao i kod NIS-a, najveći pritisak investitora na strani tražnje zabeležen je poslednjeg trgovačkog dana. Ostale hartije iz realnog sektora bile su u drugom planu. Beogradski građevinar Energoprojekt (ENHL) okončao je nedelju na koti od 913 dinara dok je ukupna realizacija neznatno premašila 16 miliona dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) registrovao je promet od nepunih 16 miliona dinara, uglavnom na nivoima oko 1.020 dinara. Ova kompanija objavila je da je u prvom kvartalu znatno podigla profitabilnost, ostvarivši neto dobit od 365 miliona dinara, dok je poslovni prihod bio tri milijarde dinara što je nominalni rast od 33,6 odsto.

Slično kao i proteklih sedmica, bankarske akcije nisu bile u prvom planu kod investitora. Niška AIK banka (AIKB) ponovo se spustila ka nivou od 3.600 dinara, delimično i usled činjenice da je uknjiženo 4,5 odsto novih akcija koje su akcionari ove niške banke primili po osnovu raspodele dobiti. AIK je registrovao promet od 42,5 miliona dinara dok je nedelju okončao na koti od 3.617 dinara što je 4,7 odsto manja vrednost u odnosu na kraj protekle sedmice. Beogradska Agrobanka (AGBN) posle silovitog starta sedmice kada se popela na 9.000 dinara okončala je nedelju na nivou od 8.361 dinar što je smanjenje od 2,1 odsto u odnosu na protekli petak. Ova bankarska ustanova u kojoj država ima znatno vlasničko učešće od 20 odsto objavila je rast poslovanja u prvom kvartalu, ali to nije bilo dovoljno da se održi rast akcija s početka nedelje. Beogradska Komercijalna banka (KMBN) zadržala se na nivoima oko 3.200 dinara uz prilično skroman promet, dok je novosadska Razvojna banka Vojvodine (MTBN) pala više od 10 odsto što se može tumačiti i kao okasnela reakcija tržišta na negativno poslovanje ove banke u prva tri meseca tekuće godine.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 0,2 miliona evra, a najprometnija serija bila je A2015 koja je nosila godišnji prinos u rasponu 5,3-5,6 odsto. I ostale serije su oscilirale oko tih godišnjih zarada, osim obveznice A2011 koja za oko dve nedelje dospeva na naplatu.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih trezorskih zapisa. Tromesečni zapisi Trezora nominalne vrednosti dve milijarde dinara u potpunosti su prodati sa prinosnom stopom od 12,96 odsto. Na reotvaranju druge emisije trogodišnjih državnih obveznica, koja je inicijalno emitovana u martu tekuće godine, bila je znatno slabija tražnja pa je prodato 16,5 odsto emisije ukupne nominalne vrednosti 2,9 milijardi dinara. Prinosna stopa iznosila je 14,25 odsto na godišnjem nivou, a ove hartije na naplatu dospevaju 1. aprila 2014. godine.

Nenad Gujaničić, Sinteza Invest Grup

Vesti sa berze

KODAR inženjering preuzeo Energomontažu – Beogradska kompanija KODAR inženjering kupila je putem ponude za preuzimanje 46,9 odsto akcija Energomontaže i tako faktički stekla kontrolni paket akcija u ovoj kompaniji, objavio je Centralni registar hartija od vrednosti. KODAR je u ponudi za preuzimanje želeo dobiti minimum 25 odsto akcija, a akcionarima Energomontaže bila je ponuđena cena od 4.200 dinara. Najveći prodavac u ponudi za preuzimanje okončanoj 9. maja bila je država odnosno Akcionarski i PIO fond koji su prodali oko 40 odsto akcija i time opredelili ishod javne ponude. Na ceni preuzimanja od 4.200 dinara tržišna kapitalizacija Energomontaže iznosi 299,4 miliona dinara (oko trimiliona evra), dok je ova kompanija u protekloj godini zabeležila poslovni prihod od 1,19 milijardi dinara i neveliki neto dobitak od dvamiliona dinara.

Imlek planira osam odstoveći prihod za prvih šest meseci - Najveća domaća industrija mleka, Imlek, objavila je plan poslovanja za prvih šest meseci tekuće godine tokom kojih se planira naturalno smanjenje i vrednosni rast realizacije. Imlek za period januar-jun tekuće godine planira ostvarenje prodaje od 112.522  kilograma proizvoda što je 6,3 odsto slabije od ostvarene prodaje u istom periodu protekle godine. Vrednosno posmatrano, Imlek planira da zabeleži prodaju od 9,6 milijardi dinara što bi u slučaju ostvarenja bio rast od 8,2 odsto u odnosu na ostvarenje u prva dva kvartala protekle godine. Imlek je u 2010. godini, nekonsolidovano posmatrano, ostvario poslovni prihod od 18,2 milijarde dinara dok je neto dobit iznosila 1,16 milijardi dinara.

AIK uknjižio akcije iz neraspoređene dobiti – Niška AIK banka uknjižila je 4,5 odsto novih akcija koje su akcionarima podeljene odlukom redovne skupštine akcionara, objavio je Centralni registar hartija od vrednosti. Praktično, svaki akcionar koji je bio vlasnik akcija AIK banke na dan 31. decembar protekle godine na 22 akcije dobio je jedan komad iz nove emisije. Kako je ranije i saopšteno, skupština AIK banke je donela odluku da se ostvarena dobit u 2010. godini u visini od 5,59 milijardi dinara uglavnom zadrži kao rezerva za procenjene gubitke po bilansnoj aktivi i vanbilansnim stavkama (4,47 milijardi dinara), dok je ostatak neraspoređena dobit u visini od 1,1 milijardu dinara iz koje je izvršena podela dodatnih 4,5 odsto običnih i prioritetnih akcija. Takođe, iz ovog dela dobiti isplaćena je zagarantovana dividenda od šest odsto vlasnicima prioritetnih akcija AIK banke.

Akcionarski bukvar

Familija fondova

Menadžment kompanije odnosno društva za upravljanje fondovima veoma često osnivaju veći broj različitih kategorija odnosno vrsta fondova sa šarenolikim investicionim ciljevima, a ova grupacija finansijskih institucija se naziva familija fondova. Glavni cilj formiranja familije fondova jeste pokrivanje što šireg spektra interesovanja potencijalnih ulagača, kako bi se privukli investitori sa izuzetno različitim preferencijama. Familije fondova nude svojim članovima razne pogodnosti kao što su: prelazak iz jednog u drugi fond uz niske troškove, zbirne izveštaje ukoliko su članovi većeg broja fondova, kupovinu svih investicionih jedinica na jednom mestu i sl. Na domaćem tržištu još uvek se nisu razvile familije investicionih fondova, ali postoje društva koja upravljaju sa nekoliko fondova koji imaju različite investicione ciljeve.

Dobitnik nedelje

Akcijama NIS-a intezivno se trgovalo tokom sedmice, a pri kraju nedelje stigle su i do rekordne vrednosti ikada, od 592 dinara. Na nedeljnom nivou, NIS je dobio na vrednosti 14,5 odsto, dok od početka godine beleži pozitivan prinos od 24,2 odsto. Po poslednjoj ceni od 590 dinara, tržišna kapitalizacija ove kompanije iznosi 96,2 milijarde dinara.

Gubitnik nedelje

Akcije vranjskog proizvođača nameštaja Simpo (SMPO) pale su tokom protekle poslovne nedelje na istorijski najnižu vrednost otkada se ova kompanija kotira na domaćem berzanskom tržištu. Uz negativnu korekciju od 19,5 odsto, Simpo se spustio do nivoa od 330 dinara. Akcionari ove kompanije najsvetlije trenutke su imali aprila 2007. godine kada su ovi vlasnički papiri na momenat vredeli 5.400 dinara.

objavljeno: 16.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.