Izvor: B92, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS:Moglo bi doći do nestašice goriva

Beograd -- NIS upozorava da bi moglo da dođe do nestašice goriva i na njihovim pumapama jer je isporuka otežana.

Pošto su rafinerije u Novom Sadu i Pančevu blokirane pre četiri dana, odnosno pošto blokada pumbi nije u potpunosti otklonjena jer vlasnici privatnih pumpi dopuštaju da se iz rafinerija izvozi samo mazut za toplane. Raspelet situacije očekuje su u ponedeljak, a gužve na pumpama su već velike.

Građani sa kojima smo razgovali, kažu da jesu čuli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za blokade rafinerija, ali i da se uglavnom ne plaše nestašice goriva. Međutim, dokle će biti goriva, bar što se Beograda tiče, ne može se sa sigurnošću predvideti. Nenad Krtolica, direktor benzinskih stanica NIS-a u Beogradu kaže da to, pre svega, zavisi od deblokade rafinerija, ali i od rezervi goriva, koje su poslovna tajna: "Mi smo obezbedili gorivo za komunalne službe, policiju i hitnu pomoć, ali da li će dovoljno goriva biti i do kada, zavisi od aktuelne blokade."

U međuvremenu, iz NIS-a su poručili da će se uz povećane troškove stvoriti uslovi da narednih dana potrošači u Srbiji ne ostanu bez goriva. Šef službe za odnose sa javnošću NIS-a Tomoslav Mićović kaže za B92 da je situacija alarmantna. "NIS ukazuje na to da ako državni organi ne stvore uslove za nesmetani rad rafinerija i prometnih organizacija NIS-a, uskoro može doći do potpune obustave isporuke naftnih derivata, što bi moglo da ostavi nesagledive posledice po društvo u celini", kaže on.

Što se blokade rafinerija tiče, predstavnici vlasnika privatnih pumpi kažu da blokade ostaju, ali da se iz rafinaerija propuštaju cisterne sa lož uljem, mazutom i propan butanom, koje su namanjenje za toplane, odnosno grejanje. Za ponedeljak je zakazan sastanak privatnih naftaša i predstavnika Ministarstva energetike, na kojem će se raspravljati o zahtevu naftaša za povećanje marži sa 4 na 10 odsto maloprodajne cene benzina, od čega i zavisi deblokada rafinerija.

Privatni naftaši od 22. decembra u blokadi drže rafinerije u Pančevu i Novom Sadu tražeći veće marže.

Naumov: Nema pregovora dok se rafinerije ne odbolokiraju

Međutim, ministar energetike Radomir Naumov, kaže da Vlada SRbije neće pregovarati sa privatnim trgovcima naftnim derivatima, ako do ponedeljka ne deblokiraju ulaze u rafinerije u Pančevu i Novom Sadu.

On je BK televiziji rekao da je za Vladu neprihvatljivo da neko postavlja svoje uslove blokadom rafinerija. Naumov podseća da je on na sastanku s Koordinacionim odborom privatnih prometnika nafte i naftnih derivata, predložio da se pregovori nastave u ponedeljak uz učešće i predstavnika Ministarstava finansija i trgovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.