NIJE LAKO, ALI JE MOGUĆE Porodična firma iz Topole ima šansu za još veći izvoz jabuka na svetsko tržište (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2021, 13:42

"NIJE LAKO, ALI JE MOGUĆE" Porodična firma iz Topole ima šansu za još veći izvoz jabuka na svetsko tržište (FOTO)

Ove godine u planu su još veće subvenicije kad su u pitanju IPARD programi.

I dok većina srpskih poljoprivrednika i dalje "zazire" od IPARAD fondova, izbegavajući da konkuriše misleći da su adminsitrativna procedura i uslovi koje moraju da ispune isuviše komolikovni, proizvođači voća iz Topole na svom ličnom primeru dokazali su koliko taj vid subvencija može da bude koristan.

Porodica Jokić zahvaljujući dobijenim sredstvima u selu Krćevac >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kod Topole sagradila je savremenu hladnjaču koja se prostire na 4.000 kvadrata i ima kapacitet od 2.500 tona u kojoj se skladište jabuke visokog visokog kvaliteta.

- U hladnjaču je investirano 215 miliona dinara, a povraćaj kroz IPARD je 107 miliona. Koliko god se stiče utisak da je konkurisanje komplikovan i nerealan proces, na našem primeru se vidi da je itekako moguć. Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju, jer kad imamo ovakav prostor u kom je skladištimo možemo da biramo trenutak kad ćemo je ponuditi na tržištu, ali i ispuniti zahtevne uslove evropskog i svetskog tržišta. Ovo je šansa i za zaposlenje meštana, jer je posao u hladnjači dobilo 35 ljudi - izjavio je Miloš Jokić, vlasnik kompanije "Terra Optima" iz Topole.

Ova porodična kompanija nastala je 2013. godine, a sada osam godina kasnije, lokalni je lider čiji se voćnjaci prostoru na 104 hektara, od čega je 60 pod savremenim zasadima jabuka.

- Izvozimo na tržište Malezije, Indije, Ujedinjenih Arapskih emirata. Vrlo su zahtevni, ali kroz konstantna ulaganja u proizvodnju pokušavamo da ispunimo stroge uslove kad su u pitanju kvalitet i pakovanje. Sorte koje se nalaze u našim voćnjacima su gala, fudži, crveni delišez. Osim u Topoli, zasadi se nalaze i u blizini Soko Banje, a u planu je i proširavanje zasada - naglašava Jokić.

Novoizgrađenu hladnjaču u Topoli obišao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, naglašavajući da je ova kompanija pravi simbol pobede kad su u pitanju IPARD programi subvencionisanja.

- Ovo je jedan od pet ovakvih projekata koji će biti realizovani, povraćaj je bio oko 50 odsto. Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom, kao što je Topola gde imate preko 3.000 hektara pod rauličitim sortama. Ovo je dokaz i podsticaj za sve poljoprivrednike da konkurišu i pokušaju. Na teritoriji Topole radimo na sistemu za navodnjavanje, regulisana je protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji, dajemo subvencije i to su najbolji uslovi koje su poljoprivrednici ikada dobili na ovom prostoru. Na njima je samo da zasuču rukave, da se potrude i rade i da vole svoj posao, ulažu u njega i uspeh neće izostati, mi smo tu da im obezbedimo sve uslove - izjavio je ministar Nedimović.

On je naglasio da su ove godine u planu još veće subvenicije kad su u pitanju IPARD programi, a poljoprivrednicima će biti dostupno oko 225 miliona evra i biće podržano preko 150 projekata na teritoriji Srbije.

- Ako prodajete sirovinu zarada je minimalna, ali ako uložite sredstva u izgradnju objekta poput hladnjače koju je izgradila porodica Jokić, mogućnost za profit je mnogo veća - poručio je ministar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.