NEMAČKI KONGLOMERAT U VELIKOJ KRIZI: Prodaja opala ZA 3 MILIJARDE EVRA, traje borba ZA PREŽIVLJAVANJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 15:12

NEMAČKI KONGLOMERAT U VELIKOJ KRIZI: Prodaja opala ZA 3 MILIJARDE EVRA, traje borba ZA PREŽIVLJAVANJE

Akcije su tokom prošle godine pale za 51%.

Nemački konglomerat Bajer suočava se sa izazovima koji uključuju gubitak ekskluzivnosti na ključnim lekovima, veliki dug, skupe parnice zbog herbicida Raundap i unutrašnju birokratiju.

Izvršni direktor Bila Andersona najavio je planove za prevazilaženje ovih problema u narednih 24 do 36 meseci, sa ciljem smanjenja godišnjih troškova za 2 milijarde evra do 2026. godine.

- Ta četiri izazova u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << velikoj meri ograničavaju našu mogućnost da biramo svoju sudbinu. Bilo da je to kompanija sa tri divizije ili u manjim delovima - rekao je Anderson.

Kompanija je već smanjila dividendu za 95%, sačuvala više od 2 milijarde evra u gotovini godišnje i smanjila bonuse osoblju za 1,4 milijarde evra prošle godine. Prodaja je opala za 6,1% u 2023. godini, dok je zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije smanjena za 13%. Bajer se suočava s novom konkurencijom za neke od svojih najprodavanijih lekova i nižim cenama poljoprivrednih proizvoda.

Preuzimanje američkog proizvođača semena Monsanta 2016. opteretilo je kompaniju dugovima i skupim parnicama oko spornog preparata Raundapa. Akcije su pale za 51% tokom prošle godine, a nedavno su oslabile dodatnih 6% u popodnevnom trgovanju. Investitori su podeljeni u svojim reakcijama, dok neki izražavaju zabrinutost oko Bajerove strategije, drugi su optimističniji.

- Javna debata o Bajerovoj budućnosti bila je suviše usko fokusirana na raskid. Važnije je poboljšati distribuciju proizvoda u farmaciji i pomiriti se sa sudskim sporovima za glifosat - rekao je Mans za Fajnenšel tajms.

Šefovi odeljenja za održivost i korporativno upravljanje ističu nedostatak jasnosti u Bajerovoj strategiji, dok drugi smatraju da je važno fokusirati se na distribuciju proizvoda u farmaciji i rešiti sudski spor oko glifosata.

Predstavnici zaposlenih upozoravaju da bi raskid ili otpuštanje radnika mogli dodatno pogoršati situaciju, ističući potrebu za rešavanjem operativnih problema bez nepotrebnih otpuštanja radnih mesta. Deonice Hugo Bossa su pale za 18% nakon saznanja da kompanija možda neće ostvariti ciljeve prodaje za 2025. godinu zbog slabljenja potrošačke potražnje.

(Srbija Danas/Kurir.rs/FT/Preneo Z.Ko)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.