NEMA SVETLA NA KRAJU TUNELA: Pad cena nafte najavljuje novu recesiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2020, 13:16

NEMA SVETLA NA KRAJU TUNELA: Pad cena nafte najavljuje novu recesiju

Očekivanja se ponovno pogoršavaju u sledećim mesecima

Raspoloženje učesnika na finansijskim tržištima nisu ove nedelje mogli popraviti ni podaci o snažnom oporavku privrednog rasta u trećem tromesečju.

U SAD je rast BDP iznosio 7,4 odsto u odnosu na drugo tromesečje, kada je prvi talas epidemije bio na vrhuncu, pa čak 12,7 odsto u evrozoni. Evropa se i dalje suočava s deflacijom, koja je u oktobru u evrozoni bila ista kao u septembru, odnosno 0,3 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

No, očekivanja se ponovno pogoršavaju u sledećim mesecima.

Čak i nagli pad cena nafte (-10 odsto prošle nedelje) predviđa da će se svet verovatno morati suočiti s novom recesijom. Brent je skliznuo na 37 dolara, najniži nivo u poslednjih pet meseci.

Krajem novembra, države OPEK+ ponovno će se dogovorati o budućim politikama. Saudijska Arabija i Rusija, najveći svetski proizvođači, žele da kartel OPEK+ pumpa 7,7 miliona barela dnevno čak i u novoj godini, iako je prvobitni sporazum predviđao da će se "proizvodnja" povećati za dva miliona barela dnevno u januaru.

Pritom se pozivaju na nova (delimična) zatvaranja privreda i na rastuću libijsku proizvodnju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.