NBS zadržala referentnu kamatnu stopu

Izvor: S media, 19.Avg.2010, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 8,5 odsto.

Odbor je razmatrao tekuća ekonomska kretanja a naredna sednica održaće se 7. septembra, saopštila je centralna banka.

Izvršni odbor NBS je prethodno 8. avgusta odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća sa osam na 8,5 odsto ističući da je povećanje referentne stope potrebno da bi se ostvarili srednjoročni ciljevi u pogledu inflacije, od 4,5 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << plus minus 1,5 odsto za kraj 2011. i četiri odsto plus minus 1,5 odsto za kraj 2012. godine.

Povećavajući stepen restriktivnosti monetarne politike, Izvršni odbor je imao u vidu da su neki od rizika vezanih za uticaj lošije poljoprivredne sezone na rast cena hrane na domaćem i medjunarodnom tržištu, kao i rast premije rizika na uvozne cene, u medjuvremenu realizovani, saopštila je tada NBS.

Referentna kamatna stopa ima signalizirajuću i ulogu polazne kamatne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu utvrdjuje prema njenoj visini.

To je stopa po kojoj NBS prodaje blagajničke zapise poslovnim bankama uz obavezu da će ih otkupiti za 14 dana.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.