Izvor: B92, 04.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS ublažila jačanje dinara

Beograd -- Narodna banka Srbije intervenisala je na Međubankarskom deviznom tržištu (MDT), kako bi ublažila jačanje dinara.

Time je sprečila da kurs evra padne ispod 80 dinara. Kako se navodi u saopštenju centralne banke, NBS se ponaša saglasno odluci o postepenom povlačenju sa deviznog tržišta i današnjom intervencijom ne brani ni nivo, a ni trend kretanja deviznog kursa, koji se formira tržišno na osnovu ponude i tražnje deviza.

NBS navodi da će na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutne pritiske na apresijaciju kursa dinara, koji će se verovatno zadržati i u narednom periodu i doprineti padu bazne i ukupne inflacije, reagovati smanjenjem ili povećanjem svoje referentne kamatne stope.

"Zbog svih ovih kretanja NBS ponovo podseća i privredu i građane na potrebu da se u što većoj meri okrenu dinaru, kako bi izbegli nepotrebno izlaganje rizicima kursa koji se ne mogu predvideti", piše u saopštenju.

Promet na sastanku MDT-a tokom septembra iznosio je 33,9 miliona evra, u čemu je NBS učestvovala sa 20,8 miliona evra. NBS je od toga prodala bankama 18,3 miliona evra i od banaka kupila 2,5 miliona evra, saopštila je NBS.

Kako se dodaje, NBS je otkupljujući efektivni strani novac od menjača (septembarski neto otkup iznosio je 148 miliona evra), koji nije prodavala na deviznom tržištu, dodatno doprinosila da apresijacija dinara ne bude još veća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.