NBS predviđa rast BDP-a od šest odsto u 2021.

Izvor: B92, 24.Nov.2020, 14:38

NBS predviđa rast BDP-a od šest odsto u 2021.

Beograd -- Narodna banka Srbije (NBS) povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto.

NBS takođe predviđa i da će naša privreda ostvariti rast od šest odsto u 2021, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Posmatrane projekcije BDP su, kaže ona, povećali zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih faktora, kao i bolje poljoprivredne sezone.

"Više projekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BDP-a za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od tada očekivanog oporavka investicija, koje su u prethodne dve godine opredelili oko 80 odsto rasta Srbije", rekla je Tabakovićeva na 20. Beogradskom ekonomskom forumu.

Taj rezultat se, kaže, duguje realizaciji infrastrukturnim projektima koji, ističe, nisu prekidani ni tokom drugog tromesečja koje je obeležila kriza izazvana pandemijom.

"Tu država daje ogroman doprinos jer su kapitalni izdaci države suprotno inicijalnim procenama nakon izbijanja panademije u devet meseci bili veći za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u kojoj su takodje bili visoki", navela je Tabakovićeva.

Država, dodaje, realizuje ne samo investicije koje su planirane pre pandemije, već i dodatne. Da su merama, koje je država donela kao odgovor na krizu, postignuti ciljevi, potvrdjuje, kaže Tabakovićeva, i podatak da je formalna zaposelnost od februara do septembra povećana za 44.000 gradjana. Dodaje da je celokupno povećanje ostvareno u privatnom sektoru, a pre svega u prerađivačkoj industriji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova projekcija Svetske banke, rast Srbije naredne godine 3 ili 3,5 odsto

Izvor: RTS, 24.Nov.2020

Svetska banka u najnovijoj projekciji za Srbiju očekuje da će rast u 2021. godini biti tri ili tri i po odsto, a najveći problem i znak pitanja u procenama oporavka jeste nivo investicija u idućoj godini, kaže Lazar Šestović iz kancelarije Svetske banke u Srbiji. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.