NBS otkupila tri miliona evra

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS otkupila tri miliona evra

Narodna banka Srbije intervenisala da spreči nagle oscilacije kursa. Naime, NBS je juče na međubankarskom deviznom tržištu kupila tri miliona evra kako bi sprečila značajnije dnevno jačanje dinara u odnosu na evro, saopštila je centralna banka.

NBS će i nadalje pažljivo pratiti kretanja na deviznom tržištu i biće spremna da reaguje u slučaju preteranih dnevnih oscilacija kursa, navedeno je u saopštenju.

Centralna banka inače mnogo češće prodaje nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što kupuje devize, a ovo je prvi put još od kraja 2006. godine da je učestvovala na stranom deviznom tržištu kupovinom evra. Intervencije NBS su se uglavnom odnosile na prodaju deviza, a poslednji put se to desilo početkom maja tekuće godine. Naime, u Narodnoj banci kažu da se ovakve intervencije dešavaju samo kada su dnevne fluktuacije velike.

Dinar je i juče nastavio višenedeljni trend jačanja prema evru i zabeležio rekordnu srednju vrednost, tako da je zvanični srednji kurs evra 76,4988 dinara. Domaća valuta ojačala je za 21 paru u odnosu na prethodni dan i dostigla najvišu vrednost od 2. novembra 2004. godine, kada je srednji kurs evra bio 76,3612 dinara. Evro je u ovoj godini najvišu vrednost zabeležio dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.