NBS ne može da žmuri pred Razvojnom bankom Vojvodine

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS ne može da žmuri pred Razvojnom bankom Vojvodine

Tvrdnje Narodne banke Srbije da nije nadležna da kontroliše poslovanje Razvojne banke Vojvodine, a koje su izrečene na „Politikina” pitanja, iznenadile su stručnu javnost. Za šta je onda nadležna ako ne da kontroliše poslovanje banaka i da posle te kontrole preduzima odgovarajuće mere?

Podsećamo „Politika” je pitala da li će NBS dati saglasnost na najavljenu dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine na šta je usledio odgovor centralne banke da za tako nečim nema potrebe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer taj akcionar ima učešće u kapitalu te banke u iznosu većem od 50 odsto.

I na pitanje zašto su dozvolili da RBV dođe do čak 75 odsto nenaplativih potraživanja i zbog čega nisu više kontrolisali njeno poslovanje dobili smo odgovor da su članovi organa upravljanja jedini odgovorni za loše rezultate poslovnih odluka koje su doneli.

– NBS nije u ulozi supervizora i ne može biti odgovorna za poslovne odluke koje donosi menadžment banke, niti je to praksa bilo gde u svetu. Takođe, u skladu sa članovima 73. i 76. Zakona o bankama, kojima se bliže uređuju delokrug Upravnog i Izvršnog odbora banke, propisano je, između ostalog, da Upravni odbor banke utvrđuje iznose do kojih Izvršni odbor banke može odlučivati o plasmanima i zaduživanju banke i odlučuje o plasmanima i zaduživanju banke preko tog iznosa, dok Izvršni odbor odlučuje o plasmanima i zaduživanju banke do iznosa koji utvrdi Upravni odbor – navedeno je u odgovoru na naša pitanja.

Međutim, neki drugi članovi Zakona o bankama upućuju na to da za NBS i te kako ima posla u kontroli poslovanja banaka. Jer, u delu zakona o bankama koji se odnosi na kontrolnu funkciju Narodne banke navodi se u kojim sve slučajevima NBS daje saglasnost za sticanje vlasništva, kao i kada se može ukinuti izdato rešenje o saglasnosti. A to su upravo slučajevi kada je ugroženo stabilno poslovanje banke.

U članu 98 navodi se da „Narodna banka Srbije može ukinuti rešenje o davanju saglasnosti iz člana 94. stav 1. ovog zakona ako utvrdi da više nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti ili ako lice koje je dobilo saglasnost svoja prava koristi na način koji ugrožava stabilno poslovanje banke”.

U slučaju Razvojne banke Vojvodine nema sumnje da je ugroženo stabilno poslovanje banke s obzirom na to da joj je čak 75 odsto kredita nenaplativo i da joj je potrebna finansijska injekcija od 150 miliona evra da bi nastavila da radi.

Za stručnjake nema dileme da je NBS nadležna za kontrolu poslovanja poslovnih banaka iz prostog razloga što joj je u opisu posla da kontroliše – da li im je pokrivena adekvatnost kapitala. A pošto je u slučaju RBV nenaplativo čak 75 odsto potraživanja jasno je da su joj nenaplativi krediti „pojeli” kapital. Da ovoj banci nedostaje kapital jasno je i iz toga što Pokrajina najavljuje da će zbog nje emitovati dugoročne dužničke papire u vrednosti 15 milijardi dinara s rokom dospeća od 30 godina.

J. Rabrenović

objavljeno: 30.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS ne može da žmuri pred Razvojnom bankom

Izvor: Kamatica.com, 31.Okt.2012, 09:00

Tvrdnje Narodne banke Srbije da nije nadležna da kontroliše poslovanje Razvojne banke Vojvodine, a koje su izrečene na Politikina pitanja, iznenadile su stručnu javnost. Za šta je onda nadležna ako ne da kontroliše poslovanje banaka i da posle te kontrole preduzima odgovarajuće mere?..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.