Izvor: B92, 13.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS i Ministarstvo finansija zajedno pišu zakon o centralnoj banci

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da ne postoji rok u kojem bi trebalo da se usvoji Zakon o centralnoj banci i da izradu tog zakona ne treba povezivati sa njegovom eventualnom smenom. "Realno je da predlog zakona o narodnoj banci bude gotov do kraja septembra, a ako im se žuri da me smene uvek mogu da pokrenu pitanje poverenja u Skupštini Srbije", kaže Dinkić: "Nemoguće je ozbiljno pripremiti Zakon o Narodnoj banci Srbije, kao jedan ključni sistemski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakon, za rok koji bi bio kraći od dva do tri meseca, da najbrže moguće radimo. Ja sam se čuo sa gospodinom Đelićem i tu imamo jedinstveni stav, mi ćemo zajedno raditi taj zakon kao što priliči ozbiljnim zemljama u saradnji Ministarstva finansija i NBS i realan rok je kraj septembra. Uostalom, ako im se eventualno žuri da me smene, mogu da pokrenu odmah pitanje poverenja u skupštini, ali ne treba zakon praviti na brzinu da bi se vršili politički obračuni", kazao je Dinkić.

Mlađan Dinkić je izjavio da će Narodna banka Srbije iduće nedelje Skupštini Srbije predati izveštaj o radu u protekloj godini. "Jedan primerak ćemo poslati i predsedniku Skupštine državne zajednice Dragoljubu Mićunoviću, jer je pokazao zainteresovanost za rad Narodne banke Srbije, a nadam se da će isti takav izveštaj tražiti i iz Crne Gore", rekao je Dinkić. Dinkić je kazao da su devizne rezerve NBS na kraju maja bile 2,5 milijarde dolara, a da zajedno sa rezervama poslovnih banaka iznose 3,3 milijarde dolara. Prema njegovim rečima, devizne rezerve mogu se koristiti za javne nabavke, ali je istakao da bi to bilo "pogubno". Kada date devize za javne radove to je kao da ste štampali novac, dodao je Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.