NBS: Uspešna prodaja dinarskih obveznica Srbije potvrda poverenja investitora

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 22:03

NBS: Uspešna prodaja dinarskih obveznica Srbije potvrda poverenja investitora

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je ocenila da je današnji rezultat najbolji način da se iskaže poverenje u Srbiju kroz ulaganje.

Naime, današnja odlična realizacija emisije osmogodišnjih 8G dinarskih državnih obveznica je nakon uspešnog i kod međunarodnih investitora veoma zapaženog predstavljanja ekonomskih rezultata Srbije na Juromani konferenciji u Beču ove nedelje, najbolja potvrda njihovog poverenja, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS)

"Posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << me raduje ogromna tražnja investitora za hartijama Srbije koje su denominovane u našoj domaćoj valuti, jer ona, pored njihove podrške makroekonomskoj održivosti naše zemlje, predstavlja i potvrdu visokog stepena poverenja u relativnu stabilnost srpskog dinara”, istakla je ona.

Srbija je danas na domaćem tržištu realizovala drugo reotvaranje, ukupno treću emisiju, nakon inicijalne koja je održana 23. oktobra 2023. godine, 8G dinarskih obveznica, čije je dospeće 2031. godine, uz izuzetno visoku tražnju kako domaćih, tako i međunarodnih ulagača.

Zahvaljujući izuzetnoj atraktivnosti koju su dinarske hartije izazvale i gotovo rekordnoj tražnji investitora, realizacija na današnjoj aukciji, prodato 63,15 milijardi dinara obveznica po nominalnoj vrednosti, najveća je u jednoj emisiji dinarskih obveznica Srbije. Ovo, kako su naveli iz NBS, praktično znači da je, iznad svih očekivanja, današnjom aukcijom, već nakon tri primarne prodaje, gotovo u potpunosti realizovana celokupna vrednost emisije repernih osmogodišnjih obveznica, vrednost emisije iznosi 110 milijardi dinara, pri čemu je već nakon tri aukcije, u oktobru i decembru 2023. godine i danas, prodato 105,6 milijardi dinara ili 96 odsto nominalne vrednosti ovih obveznica.

Navedene hartije od vrednosti su na današnjoj aukciji emitovane po stopi prinosa od 6,15 odsto, što je 15 baznih poena, 0,15 procentnih poena, niže od stope koja je ostvarena na prethodnoj aukciji iz decembra, a za 24 bazna poena povoljnije od stope ostvarene prilikom inicijalne emisije krajem oktobra 2023. godine.

Navedeno smanjenje stope prinosa iz aukcije u aukciju, naročito u ambijentu globalno povišenih kamatnih stopa, još jedan je pokazatelj velike zainteresovanosti investitora za ulaganje u dinarske obveznice Srbije i odražava njihovu spremnost za investiranjem i po uslovima koji su povoljniji za Srbiju kao emitenta, istakli su iz Narodne banke.

Svojim interesovanjem za kupovinu dugoročnih dinarskih obveznica, koje je pokazalo više od 20 različitih investitora, oni su potvrdili postojanje visokog stepena poverenja u dugoročnu makroekonomsku održivost Srbije, s obzirom na njihovu spremnost da na duži rok svoja sredstva ulože u hartije naše zemlje, kao i u očuvanje relativne stabilnosti domaće valute, s obzirom da su obveznice denominovane u dinarima.

"Nova uspešna prodaja dinarskih obveznica Republike Srbije, uz ogromno interesovanje kako domaćih, tako i međunarodnih investitora, predstavlja još jednu potvrdu poverenja koje investiciona javnost gaji prema Republici Srbiji i njenoj dugoročnoj ekonomskoj održivosti i očuvanju makroekonomske stabilnosti Republike Srbije“, istakla je guverner Tabaković povodom današnje uspešne aukcije.

Iako je država za prvi kvartal 2024. godine planirala prodaju osmogodišnjih obveznica u tri iteracije, na tri primarne aukcije je planirana prodaja u obimu od po 15 milijardi dinara, već na prvoj ovogodišnjoj aukciji, navedene potrebe za finansiranjem su više nego ispunjene.

Današnja aukcija je usledila nakon investitorske konferencije Juromani u Beču, na kojoj su u protekla tri dana delegacije NBS i Ministarstva finansija obavile niz uspešnih razgovora sa velikim brojem međunarodnih investitora, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim dinarskim obveznicama pokazao veliki broj eminentnih ulagača iz celog sveta.

Direktno učešće stranih investitora samo na današnjoj aukciji iznosilo je oko 40 odsto, a iznos ulaganja nerezidentnih investitora bio je najveći u poslednjih 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.