Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Potrebna stopa rasta od pet odsto

Beograd -- Odnos spoljnog duga i izvoza, smanjen je sa 387 na 258 odsto, što Srbiju približava grupi srednje zaduženih zemalja.

Ukupan spoljni dug Srbije smanjen je za 875 miliona dolara u odnosu na kraj prošle godine i krajem septembra iznosio je 12,607 milijardi dolara, a za njegovo održavanje na tom nivou, međutim, neophodno je da do 2010. godine stopu privrednog rasta od pet odsto, prati i značajno smanjenje javne potrošnje.

Kako se navodi u studiji Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke Srbije o održivosti spoljnog duga, dopunjeno sa stanjem duga posle sporazuma sa Londonskim klubom poverilaca, smanjeno je i učešće spoljnog duga u bruto društvenom proizvodu na 59 odsto, sa 71 odsto koliko je iznosilo krajem prošle godine. U Studiji se navodi da je za održivost spoljnog duga na srednji rok neophodan prosečni godišnji rast BDP od pet odsto, rast izvoza od 12 odsto i uvoza od svega sedam odsto godišnje do kraja ove decenije, odnosno do 2010. godine.

Stamenković: "Usporen rast industrijske proizvodnje"

Međutim, saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković kaže da će industrijska proizvodnja u Srbiji, i pored očekivanog rasta od oko šest odsto do kraja godine, u narednu godinu ući sa usporenim tempom rasta i planiranom stopom od 4,5 odsto. Prilikom prezentacije biltena "Makroekonomske analize i trendovi", Stamenković je kazao da od septembra i oktobra "apsolutno slabi dinamika uvoza potrošne robe, vezano za povećanje obavezne rezerve kod poslovnih banaka u avgustu, što je narušilo njihov kreditni potencijal".

Stamenković je naveo da su i uvoz i izvoz u oktobru ove godine dostigli rekordne vrednosti i dodao da je uvoz u poslednja tri meseca visok prvenstveno zbog uvoza energenata, u momentu kada je cena nafte na svetskom tržištu opet u porastu. Porastu uvoza doprineo je i natprosečni uvoz kapitalnih dobara, što će biti pozitivna tendencija, ukoliko taj uvoz znači pomeranje u strukturi investicija od infrastrukture ka opremi. Stamenković je naveo da je izvoz u poslednjih pet meseci pokazao stabilan rast i premašio prognozirani iznos od 280 miliona evra do kraja godine, jer je već u oktobru dostigao 307 miliona evra.

Mora se nastaviti sa reformama

Da bi se ostvarila održivost spoljnog duga, iz NBS poručuju da se mora nastaviti sa sprovođenjem strukturnih i institucionalnih reformi i da investicije sa sadašnjih 16,5 odsto treba da u 2009. godini dostignu 25 odsto BDP. Za jače učešće investicija u BDP potrebno je stvaranje svih političkih i ekonomskih uslova za rast stranih direktnih investicija, kojima bi se finansirao povećani deficit tekućeg bilansa. Kako ističu iz NBS, alternativna mera za održivost spoljnog duga predvidja značajno smanjenje javne potrošnje ili kreditno zaduživanje, koje bi ipak otežalo servisiranje duga, posebno krajem ove decenije, kada na otplatu dolaze najveće obaveze po osnovu spoljnog duga.

Upozorenje na ozbiljne mere koje bi trebalo preduzeti za održavanje podnošljivog spoljnog duga, iz NBS obrazlažu činjenicom da su stope servisiranja spoljnog duga Srbije povećane sa oko 20 na 24 odsto, što je sve bliže kritičnim vrednostima.

Kovačević: "Zarade realno iste kao i prošle godine"

Saradnik Ekonomskog instituta Miladin Kovačević naveo je da su oktobarske zarade realno na istom nivou kao prošlogodišnje i dodao da su realno više za 4,5 odsto u odnosu na oktobar prošle godine zbog efekta pada zaposlenosti u velikim preduzećima. On je medjutim dodao, da ukoliko se isključi efekat zaposlenosti, zarade realno nisu ni rasle. Zaposlenost je u oktobru bila niža za 1,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je produktivnost bila nešto iznad nivoa kretanja zarada, naveo je Kovačević i izrazio očekivanje da će se pozitivni trendovi održati i ubuduće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.