NBS: Porasle devizne rezerve

Izvor: RTS, 13.Nov.2017, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Porasle devizne rezerve

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju oktobra 2017. godine 10,76 milijardi evra, što je za 124,8 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.
Oktobarski nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deviznim rezervama, saopšteono je iz NBS.
Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju oktobra 9,03 milijarde evra, za 140 miliona više nego na kraju septembra, što je njihov najviši nivo od 2000. godine.
Povećanju deviznih rezervi u oktobru doprineo je u najvećoj meri priliv po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, sa iznosom od 45 miliona evra.
Prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, kao i neto priliv deviza po drugim osnovima, u iznosu od ukupno 71,1 milion evra, višestruko su nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi - neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranja stare devizne štednje (ukupno 27,5 miliona evra).
Pozitivan efekat na devizne rezerve (36,2 miliona evra) imala su i povoljna kretanja međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 657,8 miliona evra i bio je za 77,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu.
Od jnauara do kraja oktobra ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,10 milijardi evra.
U oktobru je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa, navodio se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devizne rezerve na kraju oktobra 10.760,4 miliona evra

Izvor: Kamatica.com, 13.Nov.2017

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 10.760,4 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga. To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.