NBS: Obuzdati inflaciju

Izvor: B92, 25.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Obuzdati inflaciju

Beograd -- Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu sa 14,5 na 15,25 odsto da bi se obuzdala rastuća inflacija.

Prema rečima guvernera Radovana Jelašića, inflaciju su izazvali povećanja plata, poskupljenje nafte i politička kriza. On, međutim, obećava da će, bez obzira na razne faktore, inflacija do kraja godine iznositi tri do šest odsto.

Povećanje referentne kamatne stope za građane bi trebalo da znači i poskupljenje dinarskih kredita. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takav efekat i ranije je izostao, jer su mnoge banke odlučile da, uprkos restriktivnoj monetarnoj politici, zadrže važeće kamate.

"Ako kod dinarskih kredita ne dođe do povećanja cene kredita znači da su marže bile visoke. To znači da su marže bile do sada relativno viseoke, odnosno da zbog konkurencije banke ne mogu da povećaju a ne u višoj marži", rekao je Jelašić.

Stabilnost nacionalne valute jedan je od ciljeva monetarne politike. Narodna banka juče prvi put nije intervenisala na međubankarskom tržištu, a zaključno sa jučerašnjim danom dinar je ojačao za 2,44 odsto.

"Mi smatramo ako taj kurs bude ispod 80, da nema potrebe da NBS, uzimajući obzir trgovinu na deviznom tržištu, prodaje ni deo deviznog priliva od menjača, nego ako je doboljan obim trgovine on može sam da se formira", smatra guverner.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da su mere NBS dovoljne da očuvaju stabilan dinar.

"Politička nestabilnost deluje u pravcu smanjenog prometa na berzi i slabljenja dinara, zato su i potezi NBS predstavljaju restriktivnu politika - i intervencija kroz prodaju i ova mera sada, utiču da se poveća tražnja i spreči njegova depresijacija", kaže Nikolić.

Na pitanje koliko nivo deviznih rezervi može da bude ugrožen ako kurs dinara mora ponovo da se odbrani nakon izbora 11. maja, Jelašić je kazao da će Narodna banka radije iskoristiti druge instrumente, nego ugroziti stabilnost rezervi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.