NBS: Niže rezerve, više deviza

Izvor: B92, 12.Apr.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Niže rezerve, više deviza

Beograd -- Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) smanjio je obaveznu deviznu rezervu banaka na dugoročne izvore finansiranja.

Stopa devizne obavezne rezerve na izvore finansiranja banaka sa ročnošću do dve godine smanjena je sa 30 na 29 odsto, a na izvore preko dve godine sa 25 na 22 odsto.

Novom odlukom Izvršnog odbora NBS povećan je deo devizne obavezne rezerve banaka koji se izdvaja u dinarima za pet procentnih poena, i to na 20 odsto na izvore ročnosti do dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, i na 15 odsto na izvore ročnosti preko dve godine.

Cilj te mere je, kako piše u saopštenju, da doprinese stabilizaciji projektovane inflacije i blagom smanjenju troškova kredita i olakšanom refinansiranju, kao i stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu i da stimuliše banke da pribavljaju dugoročnije izvore finansiranja.

Šoškić je naglasio i da nema nikakvih alarmantnih pomeranja po pitanju odlivanja novca iz bankarskog sistema u Srbiji.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kaže da bi smanjenje obavezne devizne rezerve banaka trebalo da doprinese blagom snižavanjau kamatnih stopa i većoj likvidnosti banaka.

On je kazao da će smanjenjem stope obavezne devizne rezerve biti oslobođeno 300 miliona evra, a povećanjem dinarskog izdvajanja obavezne devizne rezerve biće povučeno 16 milijardi dinara iz bankarskog sistema.

Šoškić je rekao da su se dovođenjem inflacije u projekovani okvir za ovu godinu stekli uslovi za smanjenje obavezne devizne rezerve.

To je deo postepenog procesa relaksacije montarne politike čiji će nastavak zavisiti od namene za koju će banke koristi oslobođene devize, kazao je guverner NBS.

On je dodao da nema garancija da će banke te devize upotrebiti za veću kreditnu aktivnost, zbog čega je i NBS obazrivo smanjila obavezne devizne rezerve banaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.