NBS: Nastavljen ubrzani oporavak ekonomske aktivnosti

Izvor: S media, 02.Okt.2010, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Nastavljen ubrzani oporavak ekonomske aktivnosti

Aktuelni makroekonomski podaci ukazuju na nastavak ubrzanog oporavka ekonomske aktivnosti u Srbiji, koji je pretežno zasnovan na oporavku spoljne tražnje i realnoj deprecijaciji dinara iz prethodnog perioda, ocenila je Narodna banka Srbije.

U drugom tromesečju 2010. godine bruto domaći proizvod (BDP) porastao je dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je neznatno više od očekivanja NBS iznetih u poslednjem Izveštaju o inflaciji od 1,8 odsto, navedeno je u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << saopštenju.

U odnosu na prethodno tromesečje, desezonirani rast BDP-a iznosi 0,8 odsto i takva kretanja su u skladu s očekivanjima centralne banke da će rast BDP-a u 2010. godini iznositi 1,5 odsto.

U avgustu 2010. u odnosu na isti mesec prethodne godine industrijska proizvodnja je bila veća za 3,4 odsto, a ukupna ovogodišnja industrijska proizvodnja u odnosu na isti prošlogodišnji period za 4,7 odsto.

Stabilan rast u industriji, posebno prerađivačkoj, daće značajan doprinos ostvarenju očekivanog rasta BDP-a za ovu godinu, saopštila je NBS.

Ključni faktor ekonomskog oporavka je povećanje izvoza - međugodišnji rast robnog izvoza u 2010, izraženog u evrima, zaključno sa avgustom iznosi 20,3 odsto, a samo u avgustu 25,4 odsto. To se odrazilo na održavanje relativno visoke međugodišnje stope rasta u prerađivačkoj industriji u avgustu od pet odsto.

Zahvaljujući oporavku ekonomske aktivnosti, naročito u industriji, robni uvoz izražen u evrima beleži takodje međugodišnji rast - u prvih osam meseci sedam odsto, a samo u avgustu 21,1 odsto.

Da je oporavak ekonomske aktivnosti izvor oporavka uvozne tražnje, ukazuje i dinamika uvoza po komponentama za avgust - najznačajniji je rast uvoza energije - 45,6 odsto, i reprodukcionog materijala - 25,7 odsto, a ubrzava se i uvoz kapitalnih dobara - 19,8 odsto.

Blag rast uvoza netrajnih potrošnih dobara ostvaren u avgustu predstavlja znak izvesnog rasta domaće tražnje.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.