NBS: Nastavak restriktivnih mera

Izvor: B92, 06.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Nastavak restriktivnih mera

Beograd -- Radovan Jelašić najavio, gostujući u Kažiprstu Radija B92, da će se NBS boriti da se održi stabilnost cena.

Dinar je, posle jučerašnjeg blagog jačanja prema evru, danas oslabio za gotovo isti procenat od 0,14 odsto i vratio se na nivo od pre dva dana. Današnji srednji kurs evra je, prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije, 83,69 dinara. Istovremeno, akcije na Beogradskoj berzi beleže padove, posebno one iz korpe indeksa Belex15 u kojoju su hartije najlikvidnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpskih kompanija.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić najavljuje da će se centralna banka, u uslovima pojačane političke nestabilnosti, boriti da održi stabilnost cena.

Ukupna inflacija u Srbiji trenutno iznosi 11,5 odsto, rekao je u Kažiprstu Radija B92 guverner NBS Radovan Jelašić, uz ocenu da će godišnju inflaciju biti veoma teško zadržati u zadatim okvirima.

Posle poskupljenja struje i u očekivanju rasta cena benzina i gasa, Jelašić kaže da ipak ne znači da će sve cene automatski skočiti.

"Privreda koja će sada plaćati za struju po 7-8 odsto više, jedan deo toga će pokušati da prenese na proizvode, ali da li će i u kojoj meri to učiniti, to još niko tačno ne zna", kazao je Jelašić.

Guverner je objasnio da bi država trebalo da reaguje, pošto se trendovi na svetskom tržištu neće menjati.

"Mi još očekujemo da će se do kraja drugog kvartala postojeći trend sigurno nastaviti i eventualno povećati, ali pitanje je, ponovo, ne šta će se dešavati na svetskom tržištu, nego šta je to što mi želimo – da li samo želimo da to gledamo i da kažemo da nismo mi krivi, umesto da vidimo šta to mi možemo da uradimo da minimiziramo te efekte", rekao je on.

Jelašić je najavio da će NBS nastaviti sa restriktivnim merama kako bi smanjila inflaciju i rast kursa evra, ali ističe da ona to ne može da učini sama.

"Vi, naravno, donesete neki plan, ali ne možemo reći da smo zacrtali da ćemo podići akcize, ove i one cene, a šta se dešava na svetskom tržištu, šta mi tu možemo. NBS će pokušati da uradi svoje stvari i sigurno je da će te mere, na kraju krajeva, vratiti kurs dinara. Samo mi ovde imamo još uvek tu političku neizvesnost i ona je ta koja kroji trenutno kurs", objasnio je Jelašić.

Inače, kako je potvrđeno u Ministarstvu energetike, gorivo na pumpama u Srbiji poskupeće od subote, u proseku 4,52 odsto, što znači da će potrošači litar benzina plaćati 99,85 dinara.

Veliki pad berzanskih indeksa

Indeksi na Beogradskoj berzi danas su zabeležili veliki pad, pa je tako indeks najuspešnijih srpskih kompanija pao za 4,85 odsto.

Dinar je danas prema evru oslabio za 0,14 odsto i vratio se na nivo od pre dva dana, a za subotu je najavljeno poskupljenje goriva u proseku za 2,5 dinara po litru, pa će litar benzina koštati oko 100 dinara.

Uz sve to, ukupna inflacija u Srbiji trenutno umesto 6, iznosi 11,5 odsto. Stručnjaci smatraju da je politička nestabilnost glavni uzročnik nove panike na tržištu.

Indeks Belex 15 pao je na najnižu vrednost u poslednjih godinu dana, a učešće stranih ulagača skoro je prepolovljeno, na oko 45 odsto u ukupnoj i 47,5 odsto u trgovini akcijama.

Glavni broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić smatra da je politička nestabilnost na najneposredniji način još jednom uticala na pad vrednosti berze, ali i na povlačenje stranih investitora.

„Pad najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi može se tumačiti tako da je veliki broj investitora izgubio strpljenje usled velike političke neizvesnosti, te je stoga došlo i do panike na tržištu čija je očigledna posledica i rapidan pad cena većine akcija. Uprkos tome što je promet na Beogradskoj berzi bio veći nego juče i svih prethodnih dana, može se reći da investitori imaju veliko nepoverenje prema ovdašnjoj situaciji, a glavni uzročnik toga je aktuelna društveno-politička situacija”, objašnjava Grujaničić.

I o situaciji na berzi više se možete informisati u sekciji Biz.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jelašić: Teško održiva godišnja inflacija

Izvor: Blic, 06.Mar.2008

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić najavio je danas da će se centralna banka, u uslovima pojačane političke nestabilnosti, boriti da održi stabilnost cena.....Ukupna inflacija u Srbiji trenutno iznosi 11,5 odsto, rekao je u Kažiprstu Radija B92 guverner NBS Radovan Jelašić,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.