Izvor: B92, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Možda nove mere zbog inflacije

Beograd -- Guverner NBS najavljuje smanjenje roka otplate i za potrošačke kredite i kartice, ako građani i njih budu previše koristili.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić najavio je da će ograničiti rok otplate svih ostalih kredita, uključujući i kreditne kartice, osim stambenih, ukoliko građani počnu sve više da se zadužuju tim kreditima, kao što je već učinjeno sa tzv. keš kreditima. On je upozorio da se bazna, kao i ukupna inflacija, na kraju avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << približila planiranom ovogodišnjem rastu cena.

Samo što je Narodna banka Srbije ograničila rok otplate gotovinskih keš kredita na dve godine, većina poslovnih banaka je produžila rok otplate namenskih kredita, a da pri tome nisu povećane kamatne stope.

"Ako bude potrebno, ako primetimo da se, umesto nenamenskih, sada odobrava kupovina kreditnim karticama frižidera na 10 ili 15 godina, bićemo primorani da i tamo uvedemo vremensku restrikciju, kao što smo uradili kod gotovinskih keš kredita", kaže on.

"Centralna banka očekuje da bazna inflacija, odnosno rast cene koje nisu pod kontrolom države, u avgustu bude tri odsto, a ukupna inflacija šest odsto, iako je cilj bio da ovogodišnja bazna inflacija bude oko četiri odsto, a ukupni rast cena 6,5 odsto", rekao je guverner Narodne banke Srbije na konferenciji za novinare.

Guverner očekuje da će zbog nedavnih poskupljenja mesa, mleka i ostalih namirnica, kao i porasta zarada, inflacija u avgustu biti povećana na oko tri odsto.

"Efekti su zbog povećane suše i poljopoprivrede, što ima jednokratni karakter, koji će se odraziti na celu sledeću godinu, do sledeće poljoprivredne sezone, ali se vidi i trend rasta inflatornih očekivanja", kaže on.

Kako bi obezbedila da inflacija ne pređe projektovani okvir, Narodna banka je povećala tzv. referentnu kamatnu stopu sa 9,5 na 9,75 odsto, što bi trebalo da doprinese da inflacija ne izađe iz projektovanih okvira 4 do 8 odsto.

Guverner je istakao da država treba da proceni koje dodatne mere želi da preduzme da bi se ispunio cilj da ukupna inflacija na kraju ove godine bude 6,5 odsto. "NBS će, ako bude potrebno, doneti nove monetare mere da bi se smanjili inflatorni pritisci", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.