Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Inflacija u 2007. šest odsto

Beograd -- Inflacija će na kraju godine, prema projekcijama NBS, biti oko šest odsto, bazna oko tri, izjavio guverner Radovan Jelašić.

Kretanje inflacije do kraja godine zavisiće, prema njegovim rečima, od fiskalne politike, korekcije cena koje su pod kontolom i cena nafte na svetskom tržištu.

Guverner kaže da su inflatorna očekivanja i dalje veća od stvarne i projektovane inflacije i obećava da će monetarna politika i dalje će biti "čvrsta". Cilj NBS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da bazna inflacija u 2008. bude tri do šest procenata, a u 2009. dva do pet, kaže Jelašić.

On je najavio i da više neće biti svakodnevnih tzv. fiksing sastanaka na kojima je do sada određivala ponuda i tražnja deviza.

"U poslednjih više od tri meseca nismo bili aktivni na tržišptu i nema potrebe da NBS prikuplja ponude da bi se odredio kurs. To znači da će sastanka biti kada su potrebni", kaže on.

Guverner je rekao da se kurs tržišno formira i da će tako i biti, pa da nisu tačne ocene pojedinih ekonomista da je dinar precenjen.

Spoljni dug Srbije realno raste, ali to, kako je rekao Jelašić, još nije zabrinjavajuće, pogotovo što najviše raste privatni dug, odnosno zaduženja za koja država nije garant.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.