NBS: Inflacija će nastaviti da pada

Izvor: B92, 23.Feb.2012, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Inflacija će nastaviti da pada

Beograd -- Pad međugodišnje inflacije će se, prema proceni Narodne banke Srbije, nastaviti i u narednom periodu.

Do toga će doći prvenstveno zbog baznog efekta visokih mesečnih stopa inflacije s početka prethodne godine, objavila je centralna banka.

"Zbog toga očekujemo da će se međugodišnja inflacija privremeno spustiti do nivoa oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali će se potom stabilizovati oko cilja sredinom godine", navela je NBS.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je navedeno, brzina pada inflacije zavisiće od ostvarivanja rizika u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike u zemlji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena je u januaru iznosio 0,1 odsto.

Međugodišnja inflacija se, u skladu sa očekivanjima NBS, nalazi u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja i u januaru je iznosila 5,6 odsto, objavila je centralna banka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.