NBS: Devizne rezerve na kraju oktobra 9,7 milijardi evra

Izvor: Studio B, 15.Nov.2010, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Devizne rezerve na kraju oktobra 9,7 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u oktobru smanjene za 154,3 miliona evra i na kraju meseca su iznosile 9,7 milijardi evra, saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za novac povučen od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), iznosile su 4,9 milijardi evra.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju oktobra iznosile 13,5 milijardi, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 421 odsto i pokriće uvoza robe i usluga za osam meseci. Uključujući devizne rezerve banaka, koje su na kraju oktobra iznosile 1,7 milijardi evra, ukupne devizne rezerve Srbije su bile 11,5 milijardi evra, odnosno 15,9 milijardi dolara.

Na smanjenje deviznih rezervi NBS u oktobru su najviše uticale prodaje deviza na međubankarskom deviznom tržištu, u iznosu od 173 miliona evra, kao i isplata 53,7 miliona evra za dospele rate kredita iz inostranstva. U oktobra su banke izdvojile 40,8 miliona evra po osnovu obavezne devizne rezerve.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru je bila u vrednosti 716,4 miliona evra, što je za 38,5 miliona evra više nego u prethodnom mesecu. Za deset meseci ove godine promet u međubankarskoj trgovini devizama bio je u iznosu od 7,6 milijardi evra.

Centralna banka je navela da je, da bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i ublažila preterane dnevne oscilacije kursa dinara prema evru, u oktobru prodala na međubankarskom deviznom tržištu 173 miliona evra. Dinar je u oktobru nominalno oslabio prema evru za 1,2 odsto.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.