NBS: Devizne rezerve na kraju maja dostigle rekord od 14,3 milijarde evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2020, 11:37

NBS: Devizne rezerve na kraju maja dostigle rekord od 14,3 milijarde evra

Bruto devizne Narodne banke Srbije (NBS) na kraju maja 2020. iznosile oko 14,3 milijarde evra i bile su na novom najvišem nivou krajem meseca od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci, kao i neto devizne rezerve od oko 12,2 milijarde evra, saopštila je danas NBS.

Kako je navedeno, bruto devizne rezerve su bile veće za oko 1,6 milijardi evra nego u aprilu i obezneđivale su pokrivenost novčane mase M1 od 159 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja uvećane za 1,5 milijardi evra u odnosu na prethodni mesec.

Povećanje bruto deviznih rezervi rezultat je priliva po osnovu emitovanja evroobveznice Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu u nominalnom iznosu od dve milijarde evra, pre svega radi obezbeđenja sredstava za sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Kako je istakla centralna banka, neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su i po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno oko dve milijarde evra).

Dodaje se da su ti prilivi "višestruko nadmašili odlive po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat po osnovu prodaje deviza i svop aukcija - 283 miliona evra), neto razduženja države po osnovu kredita (36,6 miliona evra), i odlive po drugim osnovima (87,7 miliona evra), i u potpunosti amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 92,6 miliona evra)".

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 450,8 miliona evra i bio je za 73,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 2,9 milijardi evra.

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro, dok je NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto prodala 250 miliona evra, a u prvih pet meseci ove godine 875 miliona evra sa ciljem održanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, naročito značajne u ambijentu pojačane neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, navodi se u saopštenju centralne banke.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devizne rezerve dostigle novi najviši nivo

Izvor: B92, 10.Jun.2020

Beograd -- Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle su za 1,5 milijardi evra na kraju maja 2020. godine...Time su dostigle novi najviši nivo od 2000. godine, od kada se na taj način prate podaci...Bruto devizne rezerve su na kraju maja iznosile 14,34 milijarde evra, što je za 1.55...

Nastavak na B92...

NBS: "Devizne rezerve dostigle rekord"

Izvor: Kamatica.com, 10.Jun.2020

Bruto devizne Narodne banke Srbije (NBS) na kraju maja 2020. iznosile oko 14,3 milijarde evra i bile su na novom najvišem nivou krajem meseca od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci, kao i neto devizne rezerve od oko 12,2 milijarde evra, saopštila je danas NBS..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.