NALED: Istraživanje o sivoj ekonomiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2019, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NALED: Istraživanje o sivoj ekonomiji

Predstavljeni su i rezultati novog NALEDOVOG istraživanja stavova privrednika o sivoj ekonomiji. Ovo istraživanje obuhvatilo je i prioritete u borbi protiv nelojalne konkurencije.

Iako srpski privrednici pozitivno ocenjuju aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, više od polovine anketiranih u NALED-ovom  istraživanju, smatra da su uslovi poslovanja u Srbiji loši. Trećina ocenjuje da su uslovi u poslednjih godinu dana poboljšani, a čak 78 odsto smatra da je došlo do smanjanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sive zone.

"Sektori u kojima je najviše zastupljena siva ekonomija su građevinarstvo, trgovina, ugostiteljstvo i advokatske usluge. Ovde iz istraživanja u istraživanje, ova čestvorka u vrhu liste. Vidimo da privredinici najviše pomaka vide kod razvoja e-uprave, što je naravno i očekivano, najviše se sada radi na e-upravi. Najveći pad je kod dozvola za gradnju i kod jačanja konkurentnosti na listi Svetske banke " izjavio je Ivan  Radak iz Naleda.

Za poslovanje mimo zakona, privrednici se najčešće odlučuju zbog visokih poreza i doprinosa na zarade, ali i nedostatka novca i povoljnih kredita, pokazalo je istraživanje. A u odnosu na prethodna istraživanja, primetan je značajan rast poverenja u inspekcije.

Upravo smanjenje sive ekonomije ključno je za dugoročno povećanje prihoda države i unapređenje kvaliteta života u Srbiji, ocenjuje David Lihl, vođa projekta "Reforma javnih finansija - finansiranje Agende 2030", koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

"Jedna od najvažnijih podsticajnih mera u tom pravcu, koju smo realizovali zajedno s NALED-om, jeste uvodjenje poreskog oslobodjenja za početnike u poslovanju i tu meru je u prva tri meseca iskoristilo 470 preduzetnika iz  31 opštine. Organizovani su info dani za promociju mere u šest gradova, pripremljeni  informativni materijali i pokrenut veb sajt koji je imao već 30.000 poseta"izjavio je David Lihl, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Naledovo istraživanje o sivoj ekonomiji sprovedeno je krajem prošle i početkom ove godine, realizovano je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.