NAJPLAĆENIJI KONOBARI NA SVETU: Svakog meseca zarade PREKO 15 HILJADA EURA, a evo i kako!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 16:10

NAJPLAĆENIJI KONOBARI NA SVETU: Svakog meseca zarade PREKO 15 HILJADA EURA, a evo i kako!

Njihova zarada nije fiksna.

Prošle sezone, na Ciriškom jezeru, jedan konobar je oborio ekonomski rekord Švajcarske. U piku sezone on je prijavio mesečnu zaradu od oko 17.000 evra! Dva lanca restorana promenila su način obrade plata i napravila bum u ugostiteljskoj industriji.

Već dugo vremena širom Evrope, usled velikog deficita radne snage, važi pravilo ako ne možete da nađete konobara, ponudi veću platu. Izgleda da su Švajcarci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovu formulu ozbiljno shvatili.

Naime, kako su pisali tamošnji mediji, jedan konobar uspeo je da inkasira čak 16.500 franaka mesečno, što je najviša plata u ovom sektoru ikada. Poređenja radi, prosečna plata konobara u Švajcarskoj prošle godine bila je 4.000 franaka.

Naime, lanci restorana Michel Peclard i Florian Weeber su prošle godine odlučila da promene način obračuna zarada zaposlenih. Oni su umesto fiksne cene rada krenuli da računaju zaradu zaposlenih na osnovu prometa. Na taj način konobari u restoranu su krenuli da dobijaju između sedam i osam odsto mesečnog prometa.

Tako su konobarima na Ciriškom jezeru prosečne plate skočile na između 8.000 i 12.000 franaka. Na primer, u ugovorima istih tih konobara stoji zagarantovana zarada od 3.750 franaka.

Kako kažu iz jednog od restorana, sezona je bila dobra, i iz meteorološke perspektive, a napominju i da su zaposleni postali daleko predaniji poslu nego ranije.

Ipak, restorani ovo nisu radili iz humanosti već iz nužde. Oni su problem nenalaženja adekvatne radne snage rešili novom strategijom plaćanja, ali, kako i samo kažu, ne smatraju da bi ovo bilo adekvatno rešenje za celu industriju.

Kolika je minimalna, a kolika je prosečna plata u Švajcarskoj?

Švajcarska nema, makar ne u obliku na koji smo mi navikli, minimalnu zaradu. Pre deset godina na referendumu povodom uvođenja minimalca na nacionalnom nivou, predlog je oboren. Ali, u međuvremenu su se na kantonalnom nivou formirale minimalne cene rada po satu.

Tako se trenutno radni sat u Švajcarskoj plaća u proseku oko minimalnih 23 švajcarska franka, tj. 4.186 franaka mesečno, ukoliko se radi 42 sata.

Sa druge strane, srednja bruto mesečna plata u Švajcarskoj iznosi 6.665 franaka.

(Srbija Danas/Kurir)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.