NAJGORI U EVROPI: Imaju dvostruko veći pad od proseka, još jedan pokazatelj da je HRVATSKA EKONOMIJA NA IZDISAJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 16:10

NAJGORI U EVROPI: Imaju dvostruko veći pad od proseka, još jedan pokazatelj da je HRVATSKA EKONOMIJA NA IZDISAJU

Brojke ne lažu.

Hrvatska je u pandemijskoj 2020. godini zabeležila najveći pad prodaje automobila među zemljama Evropske unije, gotovo dvostruko veći od evropskog proseka, pokazao je izveštaj udruženja proizvođača automobila (ACEA).

U Hrvatskoj je lani, prema podacima ACEA, registrovano ukupno 35.005 novih automobila, što je pad od 42,8 posto u odnosu na 2019., najveći među članicama EU, prenose mediji.

U 26 zemalja Unije (bez Malte), prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je registrovano ukupno 9,9 miliona novih automobila, ili za 23,7 posto manje nego 2019.

To je, takođe, najveći pad prodaje novih automobila od kada je ACEA počela da objavljuje izveštaje, i direktan je rezultat pandemije kovid-19 i mera koje su vlade preduzimale sa obuzdavanje širenja zaraze.

Visok pad prodaje novih vozila registrovan je 2020. na još četiri vodeća evropska tržišta - u Španiji gotovo za trećinu, u Italiji i Francuskoj za četvrtinu, i u Nemačkoj skoro za petinu.

Pandemija koronavirusa je teško pogodila evropsko automobilsko tržište prošle godine, koje je samo u septembru zabeležilo porast, dok je najdublji pad, od 76.3 posto, evedentiran u aprilu, na vrhuncu prvog talasa zaraze, pokazuju podaci ACEA-e.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.