NAJGORI PERIOD DOSAD ZA TURISTIČKE AGENCIJE: Katanac stavljen na 62 objekta, pandemija ih potpuno unazadila

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2021, 12:10

NAJGORI PERIOD DOSAD ZA TURISTIČKE AGENCIJE: Katanac stavljen na 62 objekta, pandemija ih potpuno unazadila

Broj odobrenih zahteva za brisanje iz registra od marta do danas iznosi 149.

U Srbiji su trenutno registrovane 353 turističke agencije, koje su organizatori putovanja i imaju aktivne licence za rad. U novembru prošle godine bilo ih je 415.

Podaci iz Registra turizma Agencije za privredne registre, pokazuju i da ima 860 posrednika u prodaji turističkih putovanja, dok ih je na dan 4. novembar 2020. bilo 816.

Kako su rekli u APR-u, broj odobrenih zahteva za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << brisanje turističkih agencija iz Registra turizma, od 1. marta prošle godine do danas, jeste - 149 organizatora putovanja i 29 posrednika.

- U Registru privrednih subjekata je od 1. marta 2020. godine do danas 100 preduzetnika - turističkih agencija registrovalo bar jedan prekid obavljanja delatnosti - kažu u APR-u.

Blokada računa

U Srbiji, na dan 12. januar ove godine, ima više od 250 organizatora putovanja, posrednika ili onih preduzeća koja se bave rezervacijama, čiji su bankovni računi u blokadi.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan iznos blokade je 504 miliona dinara. Na spisku je i dodatnih tridesetak turističkih agencija koje su u blokadi i oduzet im je PIB.

- Trenutno imamo 54 agencije u likvidaciji i 13 u stečaju - navode oni.

Pre početka pandemije, na dan 3. mart 2020. godine, u Srbiji je bilo aktivno 420 turističkih agencija, koje su se bavile organizacijom putovanja, i 798 posrednika.

- Ovakva razlika u broju agencija ne znači i da je toliko njih nestalo, već da su prešle iz jedne u drugu kategoriju - smatra Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

- Mnogi su tako uradili. A skoro svi koji su podneli zahtev za likvidaciju ili stečaj, objektivno nisu oni koji su se bavili ozbiljnim organizacijama turističkih putovanja, kao što su velika letovanja i zimovanja. To su agencije koje su, uglavnom, radile neke seminare ili individualna putovanja - kaže on.

Kako Seničić smatra, među agencijama koje su podnele zahtev za likvidaciju ili stečaj nema mnogo onih kod kojih se nalaze zamenski vaučeri.

- Na sreću, trenutno većina agencija koje su izdale zamenska putovanja radi i nisu ušle u taj problem - govori Seničić.

- A, kada je reč o tome da 353 agencije ima aktivnu licencu za rad, to samo znači da ih Ministarstvo turizma nije oduzimalo onima koji za te licence nemaju pokriće za garanciju putovanja. U APR-u licence važe tri godine. Ipak, samo 110 turističkih agencija u Srbiji ima validnu licencu za rad, sa pokrićem, bilo da je bankarska garancija ili polisa osiguranja - zaključuje on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.