NAJAVLJENA IZGRADNJA BRZE PRUGE BEOGRAD-NIŠ: Planirana dužina iznosi 230 km

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 16:33

NAJAVLJENA IZGRADNJA BRZE PRUGE BEOGRAD-NIŠ: Planirana dužina iznosi 230 km

Početak radova planiran je za 2025 godinu, a trebalo bi da se završe do 2028. godine.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pod vođstvom Gorana Vesića, započelo je tendersku proceduru za izbor nadzora nad izgradnjom brze pruge Beograd – Niš. Planirana dužina pruge iznosi 230 kilometara, a radovi bi trebalo da počnu 2025. godine.

Vesić je najavio da će pruga biti podeljena na tri deonice, a u maju će biti raspisana pretkvalifikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za izvođače za drugu i treću deonicu, dok će za prvu deonicu to biti najkasnije u novembru. Očekuje se da pruga bude završena do kraja 2028. godine, omogućavajući putovanje vozom od Beograda do Niša za sto minuta.

Trenutno se već radi na pruzi Niš-Brestovac, dužine 23 kilometara, a ostaje 135 kilometara do granice sa Severnom Makedonijom, kao i 50 kilometara kroz tu državu kako bi se povezali Niš i Skoplje.

Vesić je istakao da je Grčka ušla u projekat brze pruge na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da sada rekonstruiše prugu od Atine do Soluna, uključujući deo do Idomenija.

Osim toga, naglasio je značaj izgradnje i rekonstrukcije železničke mreže u Srbiji, navodeći da su od 2012. godine izgrađeni 134,7 kilometara novih pruga i rekonstruisano 754,9 kilometara postojećih pruga.

Ministar je takođe najavio uvođenje zajedničkog taga za putovanje između Srbije i Grčke, očekujući da će biti pušteno u junu. Integrirani tag već funkcioniše sa Severnom Makedonijom, dok se pregovara sa drugim zemljama za njegovo uvođenje.

(Srbija Danas/Telegraf Biznis)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.