NAJAM GARSONJERE KAO PET SRPSKIH PROSEČNIH PLATA: Skupocen život u najgušće naseljenoj evropskoj državi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2020, 17:32

NAJAM GARSONJERE KAO PET SRPSKIH PROSEČNIH PLATA: Skupocen život u najgušće naseljenoj evropskoj državi!

Paprene cene za stanovnike nejekskluzivnije države u Evropi

Monako se prostire na dva kvadratna kilometra na obalama Sredozemnog mora. U toj monarhiji živi otprilike 38.000 stanovnika, što je čini najgušće naseljenom državom u Evropi. Ne čudi stoga što su kvadrati na visokoj ceni niti što mesečni najam za garsonjeru iznosi oko 2.700 evra.

Za mnoge to je zemlja ogromnih kontrasta. S jedne strane, reč je o poreskom raju za milionere, odnosno državi ogromnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << luksuza, velikih kazina, skupih jahti i brzih automobila koji troše neverovatne količine benzina. S druge strane, Monako prerasta u jednu od ekološki najodrživijih zemalja na Starom Kontinentu, piše portal "Pun kufer".

A post shared by Hélo (@heloise_lsgrgs)

U 2016. godini pokrenut je je program Terre de Monaco, koji obuhvata pet mikrofarmi na krovovima zgrada i balkona, a u kojima se uzgajaju organsko povrće i voće. Kada je Džesika Sbaraglia pokrenula projekt usred betonske džungle, ljudi su joj se smejali. U međuvremenu je uspešno proizvela pet tona povrća i voća te ga prodala lokalnim restoranima.

Ovo je samo jedna od inicijativa kojima se pokušava smanjiti emisija staklenih gasova u ovoj minijaturnoj državi. Monako sistematski radi na poboljšavanju kvaliteta života te nudi javni prevoz u hibridnim autobusima, brodovima na solarni pogon i drugim ekološkim rešenjima.

A post shared by Clement Lemasson (@clement_lemasson)

Celoj priči pridružili su se i pojedini hoteli koji koriste podvodne pumpe za stvaranje energije iz morske vode te je upotrebljavaju za grejanje i hlađenje soba. Dobar deo hotela u potpunosti je izbacio korišćenje plastike, tačnije slamčica za ispijanje napitaka, tanjira i pribora za jelo.

No pred njima je i dalje dug put. Da, ovde se organiziraju e-Reliji, odnosno trke električnih vozila, no u državi je mnogo popularnija trka Formule 1 – Velika nagrada Monaka, tokom koje svaki bolid potroši oko 200 litara goriva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.