N.Zeland: Novčič sa likovima Hobita

Izvor: B92, 10.Okt.2012, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N.Zeland: Novčič sa likovima Hobita

Velington -- Novi Zeland će pustiti u promet komemorativne Hobit novčiće vredne hiljade dolara uoči premijere najnovijeg filma Pitera Džeksona.

Novčići sa likovima Bilba Baginsa i Gandalfa biće legalna moneta u zemlji, saopštila je Pošta Novog Zelanda iako će njihova vrednost biti samo deo onoga što će kolekcionari plaćati, prenosi AFP.

Najskuplji novčić napravljen od jedne unce (28,3 grama) čistog zlata koštaće kolekcionare 3.695 novozelandskih dolara (3.020 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara) ali će na Novom Zelandu imati vrednost 10 dolara.

Novčići će se u prodaji naći od 1. novembra i Pošta Novog Zelanda očekuje veliko interesovanje uoči premijere prvog dela "Hobita" 28. novembra.

Džekson, koji je režirao i Oskarom nagrađenu trilogiju "Gospodar prstenova" - rađenu prema romanima Dž.R.R. Tolkina, saopštio je početkom godine da će umesto dva, snimiti tri filma "Hobit".

Tokom snimanja "Gospodara prstenova" Novi Zeland je uživao u ogromnom turističkom bumu i sa novom trilogijom se nadaju da će se to ponoviti. Zbog toga je u zemlji pokrenuta i kampanja u kojoj se Novi Zeland reklamira kao "100 posto Srednja zemlja".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Hobiti" dobijaju svoj novac

Izvor: B92, 10.Okt.2012

Novi Zeland će pustiti u promet komemorativne "Hobit" novčiće vredne hiljade dolara uoči premijere najnovijeg filma Pitera Džeksona...Novčići sa likovima Bilba Baginsa i Gandalfa biće legalna moneta u zemlji, saopštila je Pošta Novog Zelanda iako će njihova vrednost biti samo deo onoga što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.