N.Gajdobra: Prosečna plata 60 hiljada dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N.Gajdobra: Prosečna plata 60 hiljada dinara

Veliki poljoprivredni kombinati koji su spletom loših okolnosti iz prethodnih decenija dovedeni na rub egzistencije, poput AD Bačke iz Sivca ili Jadrana iz Nove Gajdobre, danas izgledaju potpuno drugačije. Ovogodišnji prinosi su veći od republičkog proseka, sve to prate veće plate i zadovoljni zaposleni.

Pšenica, suncokret, soja i kukuruz koji su ovog proleća bili zasejani na površini od oko 9 hiljada 300 hektara, dali su rod koji je i u nepovoljnim vremenskim uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uveliko premašio republički prosek.

Najsavremenije agrotehničke mere, kvalitetna semena, upotreba odgovarajućih pesticida i veštačkog đubriva, upotpunjeni su zalivnim sistemima, koje za sada snabdevaju tri kanala za navodnjavanje, čija je ukupna dužina oko 9 kilometra.

U arapsko-srpskoj kompaniji „Al Ravafed" koja je vlasnik i upravlja tim posedima, kažu da je ovo tek početak, jer se proizvodnja u punom kapacitetu očekuje od 2017. godine.

Iz kompanije „Al Ravafed" napominju da će proizvodnja biti zaokružena dovršetkom izgradnje i opremanjem dva logistička centra - u Novoj Gajdobri i u Sivcu, gde će se nalaziti savremene sušare, radionice, silosi, hangari i parking prostori za novu mehanizaciju.

U Novoj Gajdobri, meštani kažu da osete boljitak od dolaska novog vlasnika, jer je, kako tvrde, sada u selu bez posla samo onaj ko zaista ne želi da radi.

Za razliku od prethodne setve koja je bila početkom februara, takoreći na sredini agrogodine, od idućeg roda, sa oranica koje obrađuje „Al Ravafed" u Vojvodini očekuju se i veći prinosi, jer će setva pšenice krenuti na vreme, odmah po završetku berbe kukuruza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.