Mudis kaznio Italiju - sve je to slabo

Izvor: B92, 08.Dec.2016, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mudis kaznio Italiju - sve je to slabo

Vašington -- Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis snizila je izglede italijanskog državnog duga sa stabilnog na negativan status.

Kao razlog za to navela je neuspeh referenduma o ustavnoj reformi, ali je zadržala rejting duga nepromenjenim, piše vašingtonski "Biznis Tajms".

Italijanski birači su u nedelju na referendumu odbacili ustavne promene kojima bi se, prema objašnjenjima iz vlade, omogućilo ubrzanje ekonomskih reformi koje je tražio premijer Mateo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Renci, koji je podneo ostavku posle referendumskog poraza.

Mudis je u saopštenju naveo da bi ovakav ishod referenduma mogao da uspori napredak ekonomskih i fiskalnih reformi i poveća mogućnost da Italija odloži smanjenje duga. To bi zemlju, kako dodaje, moglo da izloži "nepredviđenim šokovima" u ambijentu usporenog privrednog rasta.

Ipak, rejting agencija je potvrdila kreditni rejting Italije na Baa2 za dugoročne državne obveznice.

Italijanski privredni rast je i dalje prigušen, a izgledi rasta su slabi, dok su dugoročni izazovi po fiskalnu situaciju zemlje i dalje prisutni, piše u saopštenju Mudisa.

"Prema mišljenju Mudisa, narodno odbacivanje ustavne promene na referendumu u nedelju predstavlja dalju opasnost po ostvarenje reformi i povećava rizik od ubrzanog slabljenja italijanskog kreditnog rejtinga", zaključila je američka agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.