Mtel: Rekordna dobit u 2023. godini

Izvor: Capital.ba, 20.Feb.2024, 21:52

Mtel: Rekordna dobit u 2023. godini

BANJALUKA – Kompanija “Mtel” saopštila je da sa 50 odsto isplate neto dobiti svojim akcionarima, drži lidersku poziciju među evropskim telekom operaterima kada je riječ o isplati dividende. FOTO: Mtel Iako je odluka ove kompanije da za 2022. godinu ne isplati dividendu u stoprocentnom iznosu uticala na vrijednost akcija na Banjalučkoj berzi, ekonomski stručnjaci i danas je ocijenjuju kao poslovno jedino ispravnom. Podsjećanja radi, Mtel je godinama isplaćivao kompletnu dobit svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << akcionarima što je, prema mišljenju ekonomista, bila jedinstvena praksa. “Prema javno dostupnim podacima, prosječan racio isplate dividende u telekomunikacionoj industriji za 2022. godinu iznosio je 39 odsto, po čemu je Mtel i dalje kompanija koja isplaćuje najveću dividendu svojim akcionarima”, saopšteno je iz ove kompanije. Iako finansijski izvještaji za 2023. godinu nisu kompletirani, Mtel je u prvih devet mjeseci prošle godine bilježio stabilan rast neto dobiti od 15 odsto. Iz ove kompanije su krajem godine saopštili da je 2023. po svim pokazateljima rekordna što je, kako kažu, potvrda ispravnosti odluke da se dio dobiti investira u kompaniju i njenu finansijsku konsolidaciju. Prema objavljenim analizama udruženja ekonomista „Bankarstvo-Intelidžens-Finansije-Ekonomija“, EBITDA marža Mtel-a je i u 2022. godini bila gotovo 50 odsto dok telekom operateri poput Telekoma Austria, Deutsche Telekoma ili nekih drugih regionalnih kompanija imaju zaradu, iskazanu na ovaj način, ispod 40 odsto. “Ovo bi, prema analizama ekonomista, trebalo da osigura prednost Mtel-a u vrednovanju akcija i njihovoj tražnji, ali i potvrdi značajno veću sposobnost zarađivanja novca, mjereno sa EBITDA maržom, nego u ostalim telekom operaterima”, saopšteno je iz Mtela. Osim rasta dobiti, Mtel je u prošloj godini prodajom antenski stupova povećao likvidnost kompanije dok budući rast troškova po osnovu iznajmljivanja infrastrukture neće narušiti njegovu profitabilnost. Nastavkom politike akvizicija, odnosno kupovinom kompanije Trion Tel, Mtel je učvrstio svoju poziciju i kupio aktivu koja će doprinijeti rastu profitabilnosti. Ekonomski stručnjaci smatraju da cijena akcija nije pokazatelj stvarnog poslovanja kompanije zbog nerazvijenosti Banjalučke berze i relativno malih trgovanja, a da dobit, broj korisnika i nove akvizicije pokazuju da je Mtel u ozbiljnom usponu. Capital Чланак Mtel: Rekordna dobit u 2023. godini се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekordna dobit u 2023. godini: Kompanija M:tel lider telekomunikacione industrije po isplati dividende

Izvor: Blic, 20.Feb.2024

Sa 50% isplate neto dobiti svojim akcionarima, M:tel drži lidersku poziciju među evropskim telekom operaterima kada je reč o isplati dividende.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.