Mrkonjić sa direktorom EBRD-a

Izvor: RTS, 14.Maj.2013, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić sa direktorom EBRD-a

Sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj koriste se na zadovoljavajući način, konstatovali ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i direktor EBRD-a Mateo Patrone. Ostvareni veliki pomaci, pre svega, na realizaciji i poštovanju dinamike poslova u železničkom sektoru, ocenjeno u razgovoru.

Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateo Patrone ocenili su da se sredstva obezbeđena iz ove finansijske institucije koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na zadovoljajući način, naročito u železničkom sektoru.

Kako je saopštilo ministartvo, iz kredita EBRD koristi se kredit u iznosu od 60 miliona evra, za taj novac nabavljeno su 782 teretna vagona, potporni stub za obradu točkova, rekonstruisana je i hala za smeštaj struga i vertikalnog CNC struga.

Iz istih izvora obezbeđeno je i 100 miliona evra za nabavku 21 elektromotornog voza za regionalni putnički saobraćaja.  Rok za završetak kompletne nabavke je 2015. godina.

Iz zajma EBRD povučeno je još 100 miliona evra za implementaciju programa rehabilitacije pruga duž ključnih deonica na Koridoru 10, ukupne dužine oko 112 kilometara u koji će se uložiti 30 miliona evra i nabavku do 15 višesistemskih lokomotiva u iznosu od 65 miliona evra.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekata rehabilitacije i modernizacije mreže pruga na Koridoru 10, posebno na deonici između Beograda, Rakovice i Resnika, i rehabilitaciji duž Koridora 10, ukupne dužine oko 131 kilometra.

Mrkonjić i Patrone su razmotrili i mogućnosti ulaganja u vodni Koridor 7, jer je opredeljenje Vlade Srbije da u narednim godinama značajnije poboljša kvalitet infrastrukture, izgradnjom novih luka i terminala i poveća obim transporta robe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.