Mrkonjić: Kao odgovor na krizu 472 miliona evra u velike projekte

Izvor: Blic, Tanjug, 29.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Kao odgovor na krizu 472 miliona evra u velike projekte

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je večeras da će država, kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu, ove godine uložiti 472 miliona evra u velike infrastrukturne projekte.

"Reč je o ulaganju u drumske i železničke koridore 10, plovni Koridor sedam i izdvajanju značajnih sredstava za oporavak našeg nacionalnog avio-prevoznika", rekao je Mrkonjić na javnoj tribini u Vršcu, gde su predstavljeni prioriteti tog ministarstva.

Osim toga, vlada će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa 129 milijardi dinara omogućiti kreditiranje privrede preko naših banaka, dok će preko Fonda za razvoj kreditirati preduzeća sa 27 milijardi dinara, istakao je Mrkonjić.

Podsetivši da je dovršenje izgradnje Koridora 10 prvi prioritet vlade, državni sekretar Ministarstva za infrastrukturu Aleksandar Cvetanović je rekao da je više od polovine izgrađeno, dok je ostalo da se izgradi još oko 300 kilometara. To će, kako je kazao, biti izgrađeno u naredne tri godine, za šta je potrebno 1,72 miliona evra.

"Kada bude završen Koridor 10, Srbija će od naplate putarina prihodovati dve milijarde evra, za razliku od 200 miliona evra, koliko sada iznose ti prihodi", precizirao je Cvetanović.

"Od 2009. do 2032. godine očekuje se čist dobitak od 4,3 milijarde evra, i zato bi greota bilo da damo taj put u koncesiju", naglasio je on inaveo da bi ove odine iz domaćih i inostranih sredstava trebalo da bude izgrađeno oko 100 kilometara puteva.

Miljković: "Jat" će ponovo visoko da poleti

Državni sekretar Ministarstva za infrastrukturu Miodrag Miljković izjavio je večeras u Vršcu da će se "Jat ervejz", zahvaljujući merama Vlade Srbije, oporaviti i „ponovo visoko poleteti".

"Srbija mora da ima svog avio-prevoznika i vlada je odlučna da izvrši poslovnu konsolidaciju Jata. Donete su mere koje će ove godine smanjiti troškove Jata za 10 miliona evra. Zahvaljujući linearnom smanjenju zarada, uštedeće se 100.000 evra mesečno, a prelaskom na zimski red letenja dodatnih 700.000 evra. Pored toga, smanjen je i broj predstavništava u svetu, sa 49 na 27, a smanjenje će biti nastavljeno", naglasio je Miljković.

On je naglasio da neće biti otpuštanja radnika, već da će zaposleni moći samo dobrovoljno da odu, uz socijalni program, koji će definisati vlada i koji predviđa isplatu 5,4 miliona evra. Miljković je rekao da će priprema flote za narednu sezonu koštaæe četiri miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.