Mračne slutnje od najvećih: Nismo pazili, stiže kriza

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mračne slutnje od najvećih: Nismo pazili, stiže kriza

Svetska ekonomija je u opasnosti od još jedne finansijske krize, pošto vlade i regulatori nisu uspeli da sprovedu sve one reforme koje su neophodne.

Reforme su nužne da bi se sistem zaštitio od neodgovorih ponašanja, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

S obzirom na činjenicu da je nivo globalnog duga znatno iznad onoga iz vremena poslednje krize 2008. godine, postoji rizik da će delovi finansijskog sistema za koje još ne postoji regulativa izazvati globalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << paniku, navodi MMF u izveštaju "Regulatorne reforme: deset godina posle globalne finansijske krize" objavljenom danas, prenosi britanski "Gardijan".

Iz Vašsingtona, ipak, navode da je mnogo učinjeno kako bi se u poslednjih deset godina povećale rezerve banaka i uspostavio rigorozniji nadzor nad finansijskim sektorom, ali i da "rizici obično rastu u dobrim vremenima, kao što je aktuelni period niskih kamatnih stopa i prigušene volatilnosti", te da se ti rizici uvek mogu preliti na nove oblasti.

Međunarodni kreditor poručuje da " supervizori moraju biti oprezni u vezi sa tim dešavanjima".

Kao razloge za zabrinutost, MMF je u odvojenom izveštaju "Globalna finansijska stabilnost", objavljenom danas na zvaničnom sajtu te institucije, naveo dramatičan rast kreditiranja od strane "banaka u senci" u Kini i neuspeh u uvođenju strogih ograničenja osiguravajućim kompanijama i fondovima koji upravljaju aktivama u vrednosti od više hiljada milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.