Izvor: Politika, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Kosmet u MMF

Tek samostalnost otvara vrata međunarodnih institucija, tvrde upućeni

Neizvesnost oko statusa Kosmeta se nastavlja, a sa njom i sva pitanja među kojima je i ono o njegovom statusu u međunarodnim finansijskim institucijama. Već se, međutim, mogu čuti spekulacije o tome da bi južna srpska pokrajina, eventualno, uskoro mogla da postane član međunarodnih institucija, što zagovornici njene samostalnosti priželjkuju, pogotovo kada je reč o Svetskoj banci i kreditima koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ona može da ponudi.

Naši zvaničnici zaduženi za pregovore, međutim, kažu za naš list, da to mišljenje ne mogu da komentarišu sve dok ne dobiju zvanični predlog o konačnom rešenju statusa Pokrajine. To isto kažu i predstavnici MMF-a i Svetske banke u Beogradu, jer, kako ističu, o tome nemaju zvaničnih komentara iz Vašingtona.

Da bi Kosovo uopšte moglo da postane članica Međunarodnog monetarnog fonda, koji otvara vrata ostalim međunarodnim finansijskim institucijama, mora najpre da bude međunarodno priznata država. To je uslov svih uslova. Jer, kako objašnjava dr Boris Begović, to striktno zahteva član dva Statuta MMF.

Iz kancelarije MMF-a u Beogradu takođe potvrđuju da za članstvo u toj instituciji Kosovo mora najpre da reguliše državni status. Legitimitet nove države prvo moraju da priznaju veće zemlje u svetu i da daju inicijativu da se primi u UN, a tek sledeći korak je ulazak u MMF. Redosled primanja u članstvo je, po dosadašnjoj praksi, takav da tek onda kada država postane samostalna može da postane član MMF-a, a onda i Svetske banke.

Monetarni fond, doduše, već ima predstavnike na Kosovu, ali oni imaju samo savetodavnu ulogu. Ne sklapaju aranžmane za kredite. Ukoliko bi Kosovo dobilo status države, MMF bi, kako nezvanično objašnjavaju dosadašnju praksu, poslao prvu misiju na razgovore sa vladom koja bi za članstvo morala najpre da plati kvotu.

Podsetimo da je MMF 21. jula prošle godine potvrdio kontinuitet Republike Srbije u odnosu na državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, kao i da Republika Srbija nastavlja članstvo sa postojećom kvotom od 467,7 miliona specijalnih prava vučenja i svim pravima i obavezama koje proističu iz tog članstva. Crna Gora je kao nova samostalna država morala najpre da podnese poseban zahtev za članstvo što joj je MMF i potvrdio 18. januara.

B. Dumić

[objavljeno: 25.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.