Može da se zaradi i do 2.000 evra: Uslov je samo jedan

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 15:10

"Može da se zaradi i do 2.000 evra": Uslov je samo jedan

Nije novost da u Srbiji trpimo manjak zanatlija i da posle mučnog procesa pronalaska majstora cena njihovog rada bude vanserijski visoka.

Ali, među ovim zanatima ističe se jedan gde mesečna zarada i mimo trenutnih uslova ide i do nekoliko hiljada evra. Zavarivači tj. varioci.

Kada pogledamo aktuelne oglase za posao postoji desetine otvorenih radnih mesta za varioce, a veliki broj njih ističe da ove radnike plaćaju po satu od nekih 4 evra do preko 12. Kada se nude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fiksne plate, za dobrog varioca poslodavci su spremni da daju i po 2.000 evra platu. Ali, da bi se bavili ovim zanatom morate da budete sertifikovani tj. da posedujete odgovarajući atest.

Astronomske zarade varioca

U jednom od oglasa za posao varioca nudi se zarada po satu, od 600 do 800 dinara za poslove u Srbiji, i od 10 do 12 evra za poslove u inostranstvu koje kompanija izvodi.

Dakle, ukoliko bi se radilo 40 sati nedeljno (a radi se i više), na kraju meseca biste mogli da izađete "dobri" od 96.000 do 128.000 dinara radeći u Srbiji, ili od 172.000 do preko 230.000 dinara radeći u inostranstvu.

Takođe, postoje oglasi koji nude fiksne plate plus bonuse i zarade u Srbiji od 1.000 evra pa na više.

Kako isitče jedan zavarivač, zavarivanje je fizički jako naporan posao, ali da se isplati.

"U firmama se plate kreću od 1.000 do 2.000 evra i one zavise najviše od veštine zavarivača, što se tiče inostranstva zarade rastu i do 2 do 3 puta više", istakao je on.

Potrebno posedovanje atesta/sertifikacije

U svim otvorenim oglasima za posao zavarivača i varioca postoji pored testa veštine i obavezan uslov posedovanja sertifikata odnosno atesta.

Ova sertifikacija je tehnički atestiranje koje je izvršila treća strana u vezi sa proizvodima, procesima sistemima i osobama, i njom se dokazuje da zavarivač kontinuirano radi u struci i da kontinuirano unapređuje svoja znanja i sprovodi se prema IIW šemi, a njom se dokazuje i ispunjavanje uslova standarda.

Postupak sertifikacije obuhvata:

podnošenje zahteva za sertifikaciju

preispitivanje zahteva

ocenjivanje

razmatranje izveštaja o ocenjivanju usaglašenosti

odluku o sertifikaciji

nadzor i ponovno ocenjivanje

korišćenje sertifikata i logoa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.