Monopolisti prete i potplaćuju

Izvor: B92, 16.Dec.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Monopolisti prete i potplaćuju"

Beograd -- Monopolisti prete i potplaćuju, zaključak je izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije koji je poslat Vladi.

Monopolisti u Srbiji finansiraju političke partije i podmićuju državne službenike kako bi na tržištu sačuvali svoje interese, ocenjuje Savet za borbu protiv korupcije u analizi koja je dostavljena Vladi.

Kao najočiglednije primere zloupotreba navode prodaju "C marketa" i slučaj "Salforda", fonda koji je najavio da rasprodaje svoju imovinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na 20 gusto kucanih stranica, Savet analizira četiri godine rada Komisije za zaštitu konkurencije.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da kada se crta podvuče, sve staje u jednu rečenicu - monopolisti prete i potplaćuju.

U izveštaju su tačno navedene situacije koje Savet tumači kao direktan pritisak na bivšu predsednicu Komsiije Dijanu Marković-Bajalović.

Kako stoji u dokumentu, tokom prodaje lista "Novosti” bilo je pokušaja da se potkupi sitnim poklonima, a donošeni su joj i katalozi sa slikama apartmana na Kipru. Prema tim navodima, najveći problemi ipak se vezuju za slučajeve "C marketa” i "Salforda”.

"Na predsednicu komisije vrši pritisak Milan Beko. U jednom razgovoru je tvrdio da država ne stoji iza Komisije i da bi za nju bilo najbolje da iskoristi svoju poziciju za ličnu korist jer ima integritet i uživa poverenje javnosti”, navodi se u izveštaju Saveta.

"Tadašnji ministar trgovine Bubalo pozvao je u svoj kabinet predsednicu Komisije i upozorio da odluke Suda ne komentariše javno i da krivicu za sve prevali na stručnu službu Komisije”, piše u izveštaju.

Milan Beko ranije je demantovao da je na bilo koji način pretio predsednici Komisije za zaštitu konkurencije, a ove tvrdnje Saveta nismo uspeli da proverimo kod Predraga Bubala, jer nije odgovarao na pozive.

B92 nije uspeo ni da dođe do bivše predsednice Dijane Marković-Bajalović, koja je ranije priznala da joj je prećeno.

Dragan Penezić iz Komisije za zaštitu konkurencije kaže da pritisaka na njihov rad i dalje ima.

A dok se u Srbiji lome koplja oko monopolista i nezavisnih institucija, "Salford” prodaje svoje kompanije u Srbiji.

Ekonomisti kažu da to nije ništa neobično jer je taj fond već ranije najavio da planira da se povuče, ali ostaje pitanje ko u doba krize ima dovoljno novca da kupi njihove firme i da li će kapital ostati u zemlji.

Ove firme zapošljavaju veliki broj radnika sa redovnim platama i kolektivnim ugovorima, ali za njihovu sudbinu, ako bude potrebe, boriće se sindikalci.

Svoju analizu Savet za borbu protiv korupcije završava molbom Vladi Srbije da ispita ozbiljne propuste države u suzbijanju monopola koje su dovele i do velikih nestašica proizvoda na tržištu.

U Vladi Srbije za B92 kažu da do njih još nije stigao izveštaj Saveta i da će odgovor dobiti kada dokument dođe do Generalnog sekretarijata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.