Monetarni sistem se oporavlja, problem visok javni dug

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monetarni sistem se oporavlja, problem visok javni dug

Dok su u fiskalnom sistemu Srbije vidljive slabosti poput visokog javnog duga i fiskalnog deficita, monetarni sistem pokazuje znake oporavka.

Niska inflacija, relativna stabilnost deviznog kursa i smanjenje kamata na kredite su posledice pravovremenih mera Narodne banke Srbije, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković. Ipak, problem nenaplativih kredita i dalje ostaje.

Banke u Srbiji su stabilne i likvidne, poručuje guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << - za finansijsku održivost ključni su stabilnost kursa i rast dinarizacije.

 “Više od dve trećine novoodobrenih kredita stanovništvu u 2015. godini bilo je u dinarima, a u ovoj godini i više, preko 70%. Mi smo zadovoljni što vidimo da su rezultati koje je ostvarila NBS - postignuta niska inflacija, relativna sabilnost kursa i snažan pad kamatnih stopa na dinarskom tržištu pokrenuli dinarizaciju”, ističe Tabaković.

Niska inflacija je prognozirana i za ovu godinu, ali bi porast cena svinjskog mesa u julu mogao da "pogura" inflaciju sa 1,1 na 1,6 odsto, dodaje Tabaković. Ipak najavljuje da bi se u ciljani okvir inflacija mogla vratiti do početka naredne godine. Problem koji pak zahteva duže i kontinuirano rešavanje su nenaplativi krediti ili NPL-ovi.

“Ali, mi moramo sad da kažemo da je od kraja avgusta prošle godine, do kraja maja ove godine učešće NPL-a smanjeno za 2% poena. To je jako veliki iznos i ako se uzme trenutno učešće NPL-a koje je oko 20% može se doći do jedne računice da je porebno oko 6,75 godina da se potpuno iskoreni NPL u Srbiji”, kaže vladimir perović iz NBS-a.

Sa druge strane javne finansije. Dugogodišnji problem Srbije je javni dug od 75% BDP-a koji je odavno prešao granicu od 45%. Iz Fiskalnog saveta poručuju - štednja je jedino rešenje.

“Ono što je dobra vest je da sa budžetskim deficitom u ovoj godini, koji bi trebalo da bude daleko manji nego što je inicijalno projektovan - umesto četiri odsto BDP-a mi sada vidimo da će taj deficit biti oko 2,5%. Sa tim deficitom mi ćemo zapravo uspeti da zaustavimo rast javnog duga, tih 78% ove godine. Dakle mi bi od sledeće godine trebalo da zaustavimo rast javnog duga i da se on obara. Ono što je važno je da se dodatno štedi da bi se taj javni dug što pre oborio”, naglašava Nikola Aliparmakov.

Dok iz Fiskalnog Saveta upozoravaju da se Vladi ne isplati zaobilaženje njihovih preporuka, jer “ko ne plati na mostu platiće na ćupriji”, iz Narodne banke Srbije stižu uveravanja da neće biti promena ekonomske politike nove vlade.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Bankarski sistem stabilan

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016

Dok su u fiskalnom sistemu Srbije vidljive slabosti poput visokog javnog duga i fiskalnog deficita, monetarni sistem pokazuje znake oporavka. Niska inflacija, relativna stabilnost deviznog kursa i smanjenje kamata na kredite - posledice su mera Narodne banke Srbije, poručila je guvernerka Jorgovanka...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.