Moli da beru maline za 2.000, stan i hranu

Izvor: B92, 16.Jun.2015, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moli da beru maline za 2.000, stan i hranu

U nevelikoj Ivanjici, koja broji više od 4.500 nezaposlenih i spada u treću grupu nerazvijenih opština u Srbiji - niko neće da bere maline.

Proizvođači imaju muke da unajme sezonske radnike, nude dnevnice u proseku od 2.000 dinara, većini radnika je obezbeđen stan i hrana, ali ni to nije motivacija za rad na 40 stepeni Celzijusa.

“Tražili smo radnike nekoliko dana, putem oglasa, ali nam se javio samo jedan momak i nismo se ništa dogovorili. Onda smo odlučili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da putem poznanika i prijatelja pokušamo da nađemo ko hoće da bere maline”, objašnjava Ankica Zarić iz Ivanjice.

“I prošle godine smo davali dobre dnevnice, bile su od 2.000 pa nagore. Jedva smo uspeli da nađemo nekoliko berača i dali smo im mogućnost da biraju, hoće li da rade za dnevnicu ili od procenta, na kilogram ubranih malina 35-40 dinara. Naravno da svi radnici koriste pauze kada je sunce jako, imaju osveženje i sve što je potrebno. Hrana i stan su obezbeđeni” priča ona.

Svima je jasno da je teško brati maline na visokim temperaturama, slične probleme imaju građevinci, putari i svi oni kojima posao nije vezan za zatvoren prostor. Branje malina je, ipak, mnogo lakše od mešanja betona i asfalta, kažu poljoprivrednici.

“Sinoć me je zvao prijatelj koji živi na selu, bavi se poljoprivredom i ima iste probleme. Moli da mu pomognem kako bi našao radnike za berbu. Kaže, ranije su maline brali Bugari, sezonci, ali više ne dolaze. Evo, za nekoliko dana počinje branje, a nigde radnika da se nađe”, kaže Branislava Prinčevac.

Ivanjički kraj prednjači sa površinama pod malinom. U gradu koji je ove godine zahvatio tu varoš stradalo je oko polovine malinjaka. Kako stvari stoje, ni ovu drugu polovinu neće imati ko da bere.

“Izdao sam malinjak na procenat. Tako se više isplati i meni i njima. Oni beru kada im odgovara, meni važno da malinjak bude obran. Dođu rano ujutro, pa pauziraju, pa uveče opet. S druge strane, nemam zavrzlame sa radnicima u smislu spremanja ručka, kuvanja kafa, osveženja i, opet, ne ide dnevnica ispod 2.000 dinara”, pričaju u porodici Saković, koja godinama živi od poljoprivrede.

U porodici Saković smatraju da je ovako najbolje. “Od celokupne berbe njima ide 33 odsto, meni 67 odsto, ja sve sređujem i predajem maline, oni faktički samo beru”, ističu oni.

U Blicovoj anketi, dvoje od četvoro ispitanika bi pristalo da bere maline za minimalnu dnevnicu od 3.000 dinara, dok je drugih dvoje smatralo da je 2.000 dinara uz smeštaj i hranu sasvim dovoljno kada se uzme trenutna ekonomska situacija u zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.