Moja prva plata: Prva isplata verovatno ove godine VIDEO

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 11:51

"Moja prva plata": Prva isplata verovatno ove godine VIDEO

Beograd -- Vlada Srbije pokrenula je program "Moja prva plata" kojim će uložiti dve milijarde dinara u 10.000 mladih.

Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, a obuhvata stručno osposobljavanje 10.000 mladih od 15 do 30 godina u kompanijama sa konkretnim radnim mestima.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da se za sada samo nekoliko poslodavaca prijavilo, jer je juče bio prvi dan za prijavu.

"Očekujemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svakako, da se do 25. septembra prijavi odgovarajući broj koji može da apsorbuje 10.000 mladih", rekao je.

Naveo je da je u ovom momentu otvoren poseban portal mojaprvaplata.gov.rs. gde poslodavci mogu da se prijave. "Sve se radi elektronski, sva dokumentacija se postavlja na portal", rekao je.

Mladi ljudi koji žele da se prijave, kako je rekao Martinović, moraju da budu na evidenciji NZS, a njihovo prijavljivanje kreće 1. oktobra i traje do 15. oktobra.

Potrebno je da budu mlađi od 30 godina, i da nemaju radno iskustvo duže od 9 meseci.

"Kada bi sada, recimo, lica krenula da se prijavljuju, ima 63.000 onih koji bi mogli da učestvuju u programu, jer ispunjavaju oba uslova", rekao je.

Na evidenciji ima 106.000 lica mlađih od 30 godina, dodao je.

Visina isplate je za srednjoškolce 20.000 dinara, a za one za fakultetom 24.000.

Isplata će krenuti kada se potpiše ugovor, što se očekuje početkom decembra.

"U ovoj godini ćemo imati verovatno jednu isplatu, nastavak u sledećoj godini, pa tako 9 meseci" , rekao je Martinović.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.