Moguće proširenje kapaciteta na gasovodu Srbija-Bugarska

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 17:38

Moguće proširenje kapaciteta na gasovodu Srbija-Bugarska

Postoji mogućnost proširenja kapaciteta gasnog interkorektora između Srbije i Bugarske sa 1,8 na 3,2 milijarde kubnih metara.

To je danas izjavio generalni direktor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović.

On je prilikom posete merno-regulacione stanice "Trupale" na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske u Nišu, naveo da bi Srbija takođe mogla da izgradi novi gasovod od Niša, preko Beograda, do mađarske granice koji bi praktično spojio grčki LNG terminal u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandropolisu sa jednim od najvećih skladišta u Evropi, u austrijskom Baumgartneru.

"To znači da bi mogli da se spojimo sa izvorima gasa na Severnom moru", rekao je Bajatović.

Gasni interkorektor između Srbije i Bugarske pušten je u rad početkom decembra prošle godine.

Obezbediće dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa.

Gasni interkonektor povezuje postojeću mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u Sofiji u dužini od 109 kilometara, a putem njega nabavljaće se gas iz Azerbejdžana čime će se Srbija osloboditi zavisnosti od ruskog gasa.

Bajatović je gasnu stanicu "Trupale" posetio zajedno sa direktorkom Odeljenja za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji Andreom Hohhuber i još dvadesetak članova delegacije.

Generalni direktor JP "Srbijagas" upoznao je evropsku delegaciju sa strateškim planovima JP "Srbijagas" za snabdevanje regionalnog tržišta, kao i o mogućnostima podrške EU u realizaciji tog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.