Izvor: B92, 10.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moguće povećanje kamatnih stopa"

Beograd -- Goran Pitić kaže da bi nova monetarna politika NBS mogla da dovede po povećanja kamatnih stopa poslovnih banaka.

Povodom najave NBS da će kao instrument za kontrolu bazne inflacije biti korišćena kamatna stopa umesto deviznog kursa i obavezne rezerve, Pitić je kazao da bankama ne preostaje ništa drugo nego da se prilagode strogoj monetarnoj politici.

"Povećanje kamatnih stopa poslovnih banaka zavisiće i od toga da li će NBS uz određivanje referentne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamatne stope nastaviti sa dosadašnjom politikom obaveznih rezervi", rekao je predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke.

Pitić, koji je bio ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u vladi Zorana Đinđića, naveo je i da se postavlja pitanje suštine finansijskog tržišta i koliko će kamatna stopa moći da bude adekvatan instrument za obuzdavanje inflacije.

"Glavna žarišta inflacije su u javnim preduzećima, u kvazi-fiskalnom deficitu i monopolističkim strukturama. Tu treba obratiti veću pažnju, a ovo ostalo su fini mehanizmi koji ne mogu da obuzdaju baznu infalaciju na taj način", kazao je on.

Pitić očekuje da će sprovođenje Nacionalnog investicionog plana izvršiti pritisak na cene, zbog čega će NBS dodatno pooštriti monetarnu politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.