Izvor: B92, 09.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće poskupljenje putarina

Jagodina -- Vlada Srbije trebalo bi da do kraja ove sedmice odobri povećanje cena putarina od 50 odsto za domaća vozila, kaže Branimir Ujdur.

Pomoćnik ministra za kapitalne investicije rekao je jagodinskoj televiziji "Palma plus" da je to ministarstvo imalo "jake argumente" za podnošenje takvog zahteva i da zato "očekuje pozitivnu odluku Vlade Srbije".

Ujdur je zahtev za povećanje cena opravdao time da je potrebno više novca za obnavljanje putne mreže i da Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unija zahteva da do 1. januara 2007. godine u Srbiji bude izjednačena cena putarine za strana i domaća vozila, koja sada 3,7 puta manja za domaća.

"Mreža regionalnih i magistralnih puteva Srbiji duga je 17.000 kilometara. Iz budžeta tokom ove godine možemo da obnovimo samo 700 do 800 kilometara, što bi značilo da je potrebno 20 godina za rehabilitaciju postojeće putne mreže", ocenio je on.

Ujdur je istakao da bi, u slučaju da Vlada ne odobri povećanje putarine od 50 odsto, dugovi putarima za realizovane poslove ne bi mogli da budu isplaćeni do avgusta ove godine. "Da je obnavljanje putne mreže nužno, pokazuje i podatak da je u 2004. broj poginulih na putevima Srbije bio za oko 10 odsto veći nego godinu dana ranije", rekao je on. Ujudur je naveo da je u 2004. u saobraćajnim nesrećama poginulo 954 osoba, dok je 17.550 povređeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.