Moguće poskupljenje hrane

Izvor: B92, 24.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće poskupljenje hrane

Beograd -- Zbog najavljene suše, ovogodišnji prinosi biće manji nego ranije, nestašica neće biti, ali prete poskupljenja hrane.

Zbog loših ili nepostojećih sistema za navodnjavanje, srpska poljoprivreda se u velikoj meri oslanja na ćud prirode. Zbog najavljene suše, ovogodišnji prinosi biće zantno manji nego ranijih godina, što bi moglo da dovede do uvoza ulja, šećera i pšenice i značajnog poskupljenja hrane.

Situaciju dodatno komplikuju ekonomska kriza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i slaba platežna moć građana, pa poljoprivrednici strahuju da hranu neće imati ko da kupi.

Uprkos tome što cene hrane u svetu rastu, srpski poljoprivrednici imaju drugačija iskustva.

Oni upozoravaju da su cene pojedinih artikala niže nego u isto vreme prošle godine i da će morati da se povećaju, najviše zbog suše.

Oni tvrde da bi hrana mogla da poskupi od 30, pa čak do 50 odsto, i strahuju da skupu hranu nema ko da plati.

Kratki letnji lokalni pljuskovi koji poslednja tri dana karakterišu vreme u Srbiji, pomoći će razvoju useva.

Međutim, oni ni izdaleka nisu dovoljni, posebno za pšenicu i ječam, koji su u fazi nalivanja zrna, što je jedna od najkritičnijih faza u razvoju te kulture.

Nedostatak kiša ne smeta jedino suncokretu, koji ne zahteva puno vlage.

U svetu je cena hrane bila u padu do decembra prošle godine, pokazuju podaci Međunarodnog komentarnog fonda.

Od decembra do danas one su skočile za 13 odsto. Samo u aprilu, cene su bile više za pet odsto u odnosu na mart.

Ipak, ekonomista Milan Kovačević ne očekuje drastična poskupljenja.

”S jedne strane rast berzanskih cena hrane je povoljan, jer je Srbija značajan izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. One učestvuju sa skoro četvrtinom u ukupnom našem izvozu. S te strane, to je pozitivno”, ocenjuje on.

"S druge strane, samim tim što su cene povoljne za izvoz, to može da utiče da bude povećan pritisak na rast cena na domaćem tržištu, ali treba imati u vidu još jedan faktor koji može da gura cene, a to je rast cene energenata u poslednje vreme, koji su značajan input u proizvodnji hrane", kaže Kovačević.

Srbislav Denčić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu kaže da je u svetu sve manje hrane, ali da u Srbiji nema razloga za strah od nestašice. Međutim, ima od poskupljenja.

"Hrana će sigurno biti skupa i mislim da će obeležiti naredni vek problem hrane i pijaće vode. Sad, koliko će to imati implikacija na nas, sigurno je da će imati”, smatra Denčić.

"Ali mislim da bi mi sa našim potencijalima ne bismo smeli da brinemo o hrani jer imamo dovoljno dobre obradive zemlje koja nije zagađena, imamo dobre proizvođače koji imaju tradiciju gajenja”, kaže on.

Inače, žitarice su već poskupele. Kukuruz je skočio s devet na 12 dinara po kilogramu, a pšenica 14.

Povećanje ovih cena dovešće do povećanja cena stočne hrane, što može prouzrokovati povećanje cena mesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.